Повідомлено про підозру «слідчому» ФСБ, який переслідував у Криму журналістку ЦЖР Андрієвську – прокуратура АРК

Новини
Ганна Андрієвська Фото: Facebook

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру колишньому працівнику СБУ Дмитру Грамашову, який зрадивши присязі, у 2014 році перейшов на службу до ФСБ Росії та переслідував в окупованому Криму на той час журналістку інформагентства «Центр журналістських розслідувань» Анну Андрієвську, яка через це була змушена виїхати на материкову Україну.

Як повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, підозру нині «старшому слідчому-криміналісту слідчого відділу Управління ФСБ по Республіці Крим та м. Севастополі» повідомлено у вчиненні кримінального правопорушення за фактом перешкоджання законній діяльності української журналістки (ч. 2 ст. 171 КК України).

Як зазначили у відомстві, раніше Грамашову було повідомлено про підозру за фактом порушення недоторканості житла (ч. 2 ст. 162 КК України).

Як встановлено досудовим розслідуванням, підозрюваний, будучи працівником Головного управління СБУ в АРК, після окупації півострова Російською Федерацією перейшов на службу до незаконно створених слідчих органів РФ та своїми діями «сприяв реалізації політики держави-окупанта щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова».

«З цією метою «окупаційні слідчі» розпочали кримінальне переслідування однієї з українських журналісток у зв’язку з її професійною діяльністю, а саме публікацією статей, у яких об’єктивно висвітлювалися події, що відбувалися на території Кримського півострову. У рамках цієї «справи», з метою здійснення психічного тиску, «слідчі» провели ряд обшуків за місцем проживанням журналістки, її батьків та друзів», – вказали у прокуратурі.

«Здійснюючи незаконне кримінальне переслідування, підозрюваний та інші працівники «правоохоронних органів» держави-окупанта створили умови, за яких потерпіла була вимушена залишити АР Крим. Надалі їй було «заочно повідомлено про підозру» та обмежено в’їзд на територію півострова», – додали у відомстві.

У прокуратурі не назвали імені «слідчого» ФСБ, якому повідомлені підозра. За інформацією ЦЖР, мова йде про Дмитра Грамашова, який переслідував авторку Центру журналістських розслідувань Анну Андрієвську.

Нагадаємо:

  • 13 березня 2015 року співробітники ФСБ провели обшук за місцем реєстрації авторки Центру журналістських розслідувань Анни Андрієвської, яка була змушена покинути Крим після його окупації в 2014 році. ФСБ порушила проти неї кримінальну справу за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до посягання на територіальну цілісність РФ). Приводом для порушення справи стала стаття журналістки на сайті Центру журналістських розслідувань про волонтерів батальйону «Крим».
  • У березні 2015 року обшук в рамках цієї «кримінальної справи» також був проведений у квартирі батьків  редакторки Центру журналістських розслідувань Наталії Кокоріної. Після обшуку журналістка була доставлена ​​в управління ФСБ, де її допитували протягом шести годин в якості свідка у «справі». Після Кокоріну відпустили, вилучивши у неї особистий ноутбук. Згодом журналістка вимушено покинула Крим. Також  на допити  в ФСБ в Сімферополі викликалась колишня редакторка Центру журналістських розслідувань Анна Шайдурова. 
  • У квітні 2015 року з фактом незаконного обшуку співробітниками ФСБ в будинку батьків Андрієвської прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.162 КК України (порушення недоторканості житла).
  • В червні 2019 року Солом’янський райсуд Києва зобов’язав РФ виплатити понад один мільйон гривень компенсації журналістці Анні Андрієвській, яка змушена була покинути окупований Крим і зазнала переслідувань з боку ФСБ.