Кравчук заговорив про «референдум по Криму і Донбасу»

Новини
Леонид КравчукКравчук Фото: YouTube UA: Українське радіо

«Врегулювання ситуації в Україні має відбутися відповідно до принципів міжнародного права, зобов’язаннь ОБСЄ з повагою до повного суверенітету, територіальної цілісності і незалежності держави. Самим болючим питанням сьогодні є питання Донбасу і Криму», – заявив глава української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук в ефірі каналу «Україна 24», відповідаючи на питання, що потрібно винести на всеукраїнський референдум.

«Самим болючим питанням сьогодні є питання Донбасу і Криму. На жаль, анексія, війна на Донбасі сприймається політичними силами України по-різному. Часто політики, які фактично підтримують кремлівську політику, видають себе за патріотів і проголошують свої пристрасті на різних майданчиках. І народ буквально не може зорієнтуватися в тому плані, а яка ж спільна думка у різних політичних сил, вони розійшлися в корінному питанні. Йдеться про мир і війну, життя і смерті, рідко буває, щоб люди так розходилися, і, можливо, нам потрібно буде винести для того, щоб люди сказали, як має бути організоване життя в тих регіонах, які сьогодні не контролюються Україною, але є українськими територіями», – сказав він.

«Я хочу висловити спільну позицію США, ОБСЄ, Швеції з питань України. Подивіться, як було сказано і має важливість для можливого ​​формулювання питання на референдум: пошук стабільного політичного врегулювання в Україні має відбутися відповідно до принципів міжнародного права, зобов’язаннь ОБСЄ з повагою до повного суверенітету і територіальної цілісності і незалежності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з Кримом і Севастополем», – сказав Кравчук.

У Громадянській мережі ОПОРА вітають ухвалення Верховною Радою закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», а також вказують на його позитивні та негативні аспекти.

  • 26 січня 2021 року у Верховній Раді нардепи зі «Слуги народу» разом з групою «Довіра» проголосували за законопроєкт №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», який ініціював президент України Володимир Зеленський. Депутати інших фракцій не підтримали проєкт та вказали, що він загрожує демократії.