У Криму триває виснаження води в свердловинах – Аксенов

Новини

В окупованому Криму триває дефіцит води і виснаження всіх джерел, в тому числі води в свердловинах.

Про це заявив «глава» Криму Сергій Аксенов на засіданні оперативного штабу з проблем водопостачання.

На нараді було заявлено про будівництво нового водоводу в Білогірському районі.

Аксенов закликав керівництво підприємства «Вода Криму» використовувати Тайганське водосховище виключно для забезпечення жителів Білогірського району.

Як повідомлялось, 25 вересня Сергій Аксенов повідомив, що в Криму для вирішення проблеми водозабезпечення центральних регіонів півострова за дорученням президента РФ Володимира Путіна збираються побудувати установку для опріснення морської води. 7 грудня Аксенов сказав, що майданчики під будівництво опріснювальних установок готуються в Ялті, Судаку, Керчі та Феодосії.

17 грудня Володимир Путін заявив, що вирішувати проблему водозабезпечення окупованого Криму за рахунок опріснення морської води дорого. За його словами, на півострові є достатні запаси прісної води, її треба тільки ефективно використовувати. Крім того, є ідея шукати прісну воду під Азовським морем.

Однак Сергій Аксенов всупереч заяви Путіна продовжує запевняти, що в Криму потрібно опріснювати морську воду. 22 грудня він повідомив, що будівництво опріснювальної установки на півострові стартує з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.