У РФ суд відправив Навального на 2 роки і 7 місяців в колонію загального режиму

Новини
Олексій Навальний під час слухання в суді, Москва, 2 лютого 2021 року. Фото: Reuters

Суд в Москві замінив російському опозиціонеру Олексію Навальному умовний термін в 3,5 року на такий же реальний по справі «Ів Роше». При цьому від терміну відняли понад 10 місяців, які політик провів під домашнім арештом. Це означає, що Навальний повинен провести в колонії приблизно 2 роки й 7 місяців. Суд ухвалив відправлення Навального у колонію загального режиму.

Про це пише «Новая газета».

Справа «Ів Роше» – про «шахрайство» – було порушена проти Навального і його брата Олега ще в грудні 2012 року. Їх звинувачували в тому, що вони нібито обманом нав’язали косметичній компанії «Ів Роше» і «Многопрофильной процессинговой компании» свою фірму як посередника при наданні транспортно-логістичних послуг.

Однак пізніше представники позивача визнали, що договір з Навальним був повністю виконаний і ніякої шкоди компанія не зазнала. А сам позивач до суду так і не прийшов, а потім звільнився з «Ів Роше».

Проте суд дав Навальному 3,5 роки умовно з випробувальним терміном, який закінчився тільки 29 грудня 2020 року. Тепер суд замінив цей термін на реальний, оскільки звинувачує Навального в тому, що він нібито систематично порушував умови випробувального терміну.

У жовтні 2017 року Європейський суд з прав людини ухвалив, що вирок у справі «Ів Роше» був політично мотивованим, довільним і необгрунтованим і присудив виплатити братам Навальним компенсацію на загальну суму в 76 тисяч євро і 460 тисяч рублів. У 2019 році ЄСПЛ прийняв ще одне рішення за позовом Олексія Навального, визнавши незаконним домашній арешт, під яким той перебував протягом понад десять місяців у 2014 році.

31 січня прихильники опозиційного політика Олексія Навального вже другі вихідні поспіль провели акції протесту по всій Росії. Його команда анонсувала мітинги в 142 містах. Ще десятки акцій солідарності пройшли за кордоном. Влада оголосила мітинги незаконними.

Як повідомлялось, 17 січня 2021 року Олексій Навальний повернувся з Німеччини, де він лікувався після отруєння, в Росію. Його затримали прямо на паспортному контролі в московському аеропорту Шереметьєво. 18 січня Хімкинський міський суд в Москві заарештував російського опозиційного політика на 30 діб.

19 січня 2021 року на YouTube-каналі Фонду боротьби з корупцією був опублікований фільм-розслідування Олексія Навального «Палац для Путіна. Історія найбільшої хабара». Двогодинне відео ФБК розповідає про палац, який будується і утримується в тому числі за рахунок держкомпаній «Роснефть» і «Транснефть», очолюваних двома найближчими друзями Володимира Путіна – Ігорем Сечіним і Миколою Токарєвим. У розслідуванні також згадуються розташовані в околицях палацу виноградники загальною площею близько 300 га, а також виноробня «Дивноморье» і винзавод «Старий Прованс». Всі ці активи автори розслідування пов’язують з Путіним, хоча власниками їх числяться різні приватні компанії.

25 січня 2021 роу президент РФ Володимир Путін заявив, що нічого з того, що в розслідуванні ФБК вказано в якості його власності «ні мені, ні моїм близьким родичам не належить і ніколи не належало».