Діти-переселенці з Донбасу і Криму отримали першочергове право на зарахування в дитсадки – Мінреінтеграції

Новини
Фото: EPA

Діти внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Донбасу та Криму отримали право першочергового зараховуватися до державних та комунальних закладів дошкільної освіти.

Про це повідомляє міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Внаслідок збройної агресії Російської Федерації та тимчасової окупації частини території України велика кількість внутрішньо переміщених осіб зіштовхнулась з труднощами запису дитини в чергу для навчання в державних та комунальних закладах дошкільної освіти. Серед них чимало одиноких матерів з малолітніми дітьми, що значно ускладнює або навіть унеможливлює їх працевлаштування», – йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що 27 січня 2021 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №86, якою затверджено Положення про заклад дошкільної освіти, що визначає основні засади діяльності таких закладів (крім будинків дитини, дитячих будинків інтернатного типу).

«За ініціативи Мінреінтеграції до зазначеного Положення внесено норму, що передбачає можливість дітям з числа внутрішньо переміщених осіб та дітям зі статусом дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, гарантовано зараховуватися до закладів дошкільної освіти державної та комунальної форм власності першочергово», – наголосили у відомстві.

Детальніше з постановою можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо:

  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.
  • За новим законодавством, діти-переселенці з цього навчального року мають право на безоплатне харчування у навчальних закладах. Правозахисники розповіли, що мають зробити їх батьки, щоб скористатись цим правом.
  • Правозахисники докладно пояснили, що є правдою, а що міфом у ситуації з правами дітей, які є внутрішньо переміщеними особами.