Сенат США не підтримав імпічмент Дональда Трампа

Новини
Дональд Трамп на мітингу 6 січня 2021 року у Вашингтоні Фото: Reuters

Сенат США не підтримав оголошення імпічменту для екс-президента Дональда Трампа. В результаті голосування не було набрано дві третини необхідних голосів для затвердження імпічменту. Менеджерам з імпічменту 45-го президента США не вдалося переконати сенаторів-республіканців в тому, що колишній глава держави винен в підбурюванні до заколоту, який стався 6 січня в стінах Конгресу, куди увірвалися прихильники Трампа.

За винесення обвинувального вироку Трампу 13 лютого проголосували 57 сенаторів, включаючи сімох республіканців, проти – 43 законодавця, повідомляє Голос Америки.

Для затвердження обвинувального вироку було потрібно, щоб імпічмент екс-президента підтримали всі демократи, двоє незалежних сенаторів і як мінімум 17 республіканців.

Спостерігачі остаточно переконалися в тому, що дві третини Сенату навряд чи підтримають точку зору демократів в суботу вдень, коли лідер республіканської меншості в Сенаті Мітч Макконнелл підтвердив, що він буде голосувати проти імпічменту.

Колишній президент США Дональд Трамп заявив в суботу, що судовий процес у справі про імпічмент в Сенаті став ще одним етапом «найбільшою полювання на відьом в історії нашої країни». Трамп зробив цей коментар, звертає увагу агентство Reuters, після того як Сенат вдруге за останні 12 місяців виправдав його по справі про імпічмент.

П’ятиденний процес імпічменту завершився в хаотичній обстановці: ще вранці більшість сенаторів підтримали пропозицію одного з менеджерів по імпічменту Джеймі Раскіна про виклик свідків на процес для дачі показань проти Трампа.

Однак відразу після перерви в роботі Сенату ситуація кардинально змінилася: після того, як команда адвокатів Трампа заявила про намір викликати для надання свідчень ряд провідних політиків-демократів, включаючи віце-президента Камалу Харріс і спікера Палати представників Ненсі Пелосі, сторони обвинувачення і захисту домовилися про скасування виклику свідків. Таким чином процес міг затягтися на кілька тижнів, що посилило б розбіжності в суспільстві і завадило б адміністрації Джо Байдена в реалізації першочергових завдань з утвердження кабінету і відновленню економіки.

Відразу після обіду менеджери з імпічменту і захисники екс-президента перейшли до викладу заключних аргументів. Менеджери з імпічменту закликали сенаторів проголосувати за винесення Трампу обвинувачення в підбурюванні до заколоту, в результаті якого загинули п’ятеро людей. Адвокати Трампа, які виступали після демократів, заявили, що судовий процес у Сенаті взагалі не повинен був проводитися, оскільки імпічмент президента, який уже пішов зі свого поста, суперечить Конституції. Крім того, адвокати заявили, що висловлювання Трампа на мітингу, який передував заворушенням, захищені конституційним правом кожного американця на свободу висловлювань.

Демократи відкинули ці аргументи, включаючи твердження про те, що колишньому президенту не були надані належні правові процедури.

Як повідомлялось, Палата представників Конгресу США офіційно представила Сенату обвинувальний висновок стосовно колишнього президента США Дональда Трампа, в якому міститься одна стаття імпічменту за підбурювання своїх прихильників до нападу на Капітолій 6 січня 2021 року.

Нагадаємо:

  • 14 січня 2021 року Палата представників – нижня палата Конгресу США – підтримала резолюцію про імпічмент чинного президента Дональда Трампа. Повноваження Трампа закінчувались 20 січня, але учасники слухань прийняли рішення відсторонити його від посади, оскільки вважають його винним в підбурюванні до заколоту, коли його прихильники 6 січня увірвалися в будівлю Капітолію, де члени Конгресу зібралися, щоб затвердити підсумки виборів президент,а на яких переміг Джо Байден.
  • Під час штурму Капітолію загинула одна прихильниця Трампа, всього повідомлялося про п’ятьох загиблих 6 січня, один з них – поліцейський. Через кілька годин після захоплення будівлі Конгрес остаточно підтвердив перемогу Байдена на президентських виборах США. Його інавгурація відбулась 20 січня.