Розшукуваний ексзаступник голови СБУ «тісно співпрацював» з суддею Вовком – Слідство.Інфо

Новини

Ексзаступник голови Служби безпеки України Дмитро Нескоромний, якого слідство підозрює в замовленні вбивства свого колеги, мав тісні зв’язки з головою Окружного адміністративного суду Києва Павлом Вовком.

В розпорядженні журналістів «Слідства.Інфо» є записи розмов з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. Згідно з цими «плівками», Нескоромний регулярно відвідував кабінет судді протягом зими-весни 2019 року. Тоді він був заступником начальника Головного управління СБУ в Києві та Київській області. І періодично звертався до Павла Вовка з проханнями.

Зокрема, Дмитро Нескоромний разом з іншим колегою з СБУ в лютому 2019 року приїхав в кабінет голови ОАСК як неформальний представник інтересів одного з українських банків. У цієї банківської установи був тривалий спір з фінансово-промисловою групою «Альтком» на сотні мільйонів гривень. За часів Януковича ця компанія будувала найбільші державні об’єкти, зокрема, в рамках Євро-2012. Тоді її пов’язували з віце-прем’єром Колесниковим. Та навіть після зміни влади в 2014 року корпорація продовжувала реалізувати проекти за державні кошти.

В 2019 році «Альтком» звернувся до Окружного адмінсуду Києва з проханням призупинити стягнення з них коштів на користь українського банку, яке мало відбутися за рішенням іншого суду.

На плівках зафіксовано кілька розмов щодо цього судового розгляду в кабінеті голови ОАСКу. Спочатку Павло Вовк пояснював приятелям, які допомагали опонентам фінансово-промислової групи «Альтком», що ситуація дуже неоднозначна, і він веде перемовини з іншою стороною. З боку корпорації інтереси нібито представляли вже колишній народний депутат Ігор Кононенко та тодішній скандальний заступник голови СБУ Павло Демчина.

«Так, там інша сторона підключається. І кажуть, що має подзвонити або Кононенко, або Демчина», — пояснював суддя в одній з розмов із Дмитром Нескоромним.

Але в березні до кабінету Вовка завітав суддя, який розглядав це звернення фінансово-промислової групи «Альтком». Він погоджував з головою суду, на чию користь виносити рішення у цій справі. А вже наступного дня, 13 березня 2019, суддя відмовив корпорації у вимогах призупинити стягнення з них коштів на користь банку. Таким чином, в ОАСКу виконали прохання Дмитра Нескоромного і його колеги з СБУ.

На записах зафіксовано, що Павло Вовк також звертався до Дмитра Нескоромного по допомогу. Зокрема, з цих розмов випливає, що сам ексвисокопосадовець організовував перевірку кабінетів суддів на предмет прослуховуючих пристроїв. Але знайти їх фахівцям з СБУ тоді так і не вдалося.

«Слідство.Інфо» намагалося зв’язатися з Дмитром Нескоромним, але його український номер телефону наразі вимкнено.

Колишньому першому заступнику глави СБУ Дмитру Нескоромному оголошено про підозру в організації замаху на вбивство начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ бригадного генерала Андрія Наумова. 

Детективи НАБУ 17 липня повідомили про підозру у створенні злочинної організації голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п’ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку. 

Національне антикорупційне бюро оприлюднило записи розмов з суддями Окружного адміністративного суду Києва, які свідчать про корупцію в цьому суді і Державній судовій адміністрації.

Нагадаємо:

  • 26 липня 2019 року НАБУ та ГПУ провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва в рамках розслідування «організації суддями ОАСК винесення завідомо неправосудних судових рішень щодо протестувальників на Майдані у 2013-2014 роках і втручання у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі ВККС». Незабаром був оприлюднений запис розмов голови ОАСК Павла Вовка.
  • На запису, зокрема, можна почути, що українська омбудсмен Людмила Денісова нібито домовлялась з керівництвом ОАСК про звільнення члена ВККС Андрія Козлова, який був призначений саме за квотою уповноваженої, а замість нього повинен бути призначений Микола Сірош, який пройшов співбесіду у Павла Вовка. В обмін на це рішення суд має не підтримати позиції НАЗК, яке обвинуватило Людмилу Денісову в тому, що вона не задекларувала кошти у 2016–2018 роках. Говорячи про Денісову, Павло Вовк підкреслює, що «яйця цієї уповноваженої у нас».
  • Подробиці – читайте у матеріали Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань«Плівки Вовка»: що відбувається в ОАСК?».
  • 2 серпня 2019 року Генпрокуратура допитала та вручила підозру голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку.