Прикордонники в КПП «Мілове» змушують жителів ОРДЛО, які їдуть в Україну через РФ, відмовлятися від правової допомоги – правозахисник

Новини
КПВВ
КПП «Мілове» на україно-російському кордоні Фото: facebook.com/oleh.slobodyan

Українські прикордонники в КПП «Мілове» на україно-російському кордоні змушують жителів ОРДЛО, які через закриті КПВВ на лінії розмежування змушені їхати на підконтрольну територію України через РФ, відмовлятися від правової допомоги при складанні протоколу про адміністративне порушення. В результаті вони не можуть оскаржити в суді накладений на них адмінштраф за незаконний перетин держкордону між окупованой територією Донбасу і Росією.

Про це повідомив засновник «Східної Правозахисної Групи» Павло Лисянський.

За його словами, прикордонники в КПП «Мілове» масово порушують права мешканців ОРДЛО на захист. Саме через цей пропускний пункт в Луганській області проходять громадяни, що їдуть з окупованого Донбасу на підконтрольну Україні територію через РФ.

«Мені надали доказ того, що прикордонники не забезпечують право людини на захист, під час складання постанови, та змушують підписувати людину листа про відмову від правової допомоги (текст листа на ФОТО). Такі дії співробітників Луганського прикордонного загону грубо порушують Конституційне право людини на захист, ст. 268 КУпАП. Причина в тому, що перші виграні нами справи, як раз стосувалися того, що прикордонники не забезпечували право на захист, чим допускали процесуальні порушення і суди відміняли рішення (про накладення штрафу – ред.)», – зазначив правозахисник.

Він додав, що якщо людина відмовляється підписувати заяву, то прикордонники на неї чинять тиск і просять її написати.

Фото: facebook.com/pavllis

Лисянський зазначив, що адвокати «Східної Правозахисної Групи» продовжують захищати права жителів ОРДЛО при складанні на них постанов про адміністративне правопорушення відповідно до ст.204-2 КУпАП з наступним представленням їх інтересів в судах.

Зокрема, з початку року правозахисники подали понад 100 позовів на оскарження постанов Держприкордонслужби про накладення адмінштрафів на жителів непідконтрольних територій.

Як повідомлялось, нардеп Муса Магомедов розповів про порядок дій для жителів ОРДЛО, яких в пунктах пропуску на україно-російському кордоні штрафують співробітники Держприкордонслужби при проїзді на підконтрольну українській владі територію з тимчасово окупованих районів Донбасу через Росію. Цей алгоритм у більшості випадків дозволить не платити штраф.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомив, що у Кабміні опрацьовують питання скасування штрафів за незаконний перетин держкордону для жителів окупованого Донбасу, які через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені приїжджати на підконтрольну територію України через Росію.
  • Правозахисник пояснив, яка адміністративна відповідальність передбачена українським законодавством за виїзд з окупованого Донбасу на підконтрольну Україні територію через Росію, а також які нюанси є при застосуванні адмінштрафів співробітниками Держприкордонслужби.