Для молоді з окупованих Донбасу і Криму організують підготовчі курси для вступу до вишів – Мінреінтеграції

Новини
Фото: investigator.org.ua

Мінреінтеграції розпочинає велику програму, яка має змінити підхід до реінтеграції молоді з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму. Зокрема для неї організують підготовчі курсу для вступу до вишів.

Про це повідомила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук.

Вона наголосила, що сім років окупації посприяли не тільки абсолютній інформаційній прірві у свідомості українських громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), але й тому, що дітей позбавили будь-якої можливості доступу до освітніх процесів України.

«Цього року Мінреінтеграції розпочинає велику програму, яка змінює підхід до реінтеграції молоді з ТОТ. Крім програм по лідерству обов’язково будуть підготовчі курси до вишів, де діти зможуть пройти певну підготовку, отримати при цьому стипендіальне забезпечення», – сказала Драганчук.

Вона вказала, що ця програма буде реалізуватись спільно з міністерством освіти, але безпосередньо основними розпорядниками коштів є Мінреінтеграції.

«І ми говоримо не тільки про академічну освіту і академічне запровадження підходів. Ми хочемо, щоб діти могли більш глибоко вивчити історію України, українську мову, що буде, безумовно базовим необхідним для подальшого навчання в Україні. Ми ставимо перед собою мету насамперед культурної реінтеграції, соціальної в тому числі. Тому, повертаючись до одного з наших великих викликів та планів міністерства, я дуже сподіваюсь, що в кінці цього року завдяки нашим програмам, ми зможемо повернути та більше інтегрувати молодь з тимчасово окупованих територій в українське суспільство», – зазначила заступниця очільника Мінреінтеграції.

Нагадаємо:

  • 3 липня 2020 року Верховна Рада прийняла запропонований президентом Володимиром Зеленським проект закону, який дозволяє дітям з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступати до вузів України без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).
  • У липня 2020 року Міносвіти спільно з Мінреінтеграціі запустили кампанію щодо залучення абітурієнтів з тимчасово окупованих територій до українських вишів. Кампанія отримала назву «Тебе тут чекають», вона розповідає абітурієнтам з Криму й ОРДЛО про спрощені умови вступу до училищ, коледжів та вишів на підконтрольній Україні території.
  • В 2020 році до українських закладів вищої освіти (ЗВО) вступили 2026 абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, які скористались послугами освітніх центрів освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».