В поточному році до українських вишів вступили понад 2 тисячі абітурієнтів з Криму та Донбасу

Новини
Фото: investigator.org.ua

В поточному році до українських закладів вищої освіти (ЗВО) вступили 2026 абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, які скористались послугами освітніх центрів освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

«Одним з невід’ємних прав у процесі формування особистості кожного громадянина є реалізація права на освіту. Українська держава, турбуючись за кожного, забезпечила реалізацію такого права і для дітей, які проживають на територіях, тимчасово окупованих збройними угрупованнями Російської Федерації», – сказав Вітренко.

Він зазначив, що з початку роботи освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» вдвічі збільшилася кількість вступників із тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу до українських ЗВО. Якщо у 2016 році було зараховано 1008 студентів, то у 2020 році – 2026. При цьому з метою безпеки вступників у рейтингових списках та наказах про зарахування прізвища шифрувалися.

Найбільш популярними для вступників через освітні центри «Донбас-Україна» стали наступні заклади вищої освіти:

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля (180 осіб),
Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (141 особа),
Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» (118 осіб),
Маріупольський державний університет (93 особи),
Горлівський інститут іноземних мов Державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет» (92 особи),
Київський національний університет імені Тараса Шевченка (29 осіб).

Найчастіше вступники вибирали такі спеціальності: «Право» (184 особи), «Медицина» (144 особи), «Менеджмент» (131 особа), «Комп’ютерні науки» (127 осіб), «Економіка» (116 осіб).

Серед найпопулярніших для вступників через освітні центри «Крим-Україна» – наступні заклади вищої освіти:

Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського (64 особи),
Державний вищий навчальний заклад «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (34 особи),
Національний університет «Львівська політехніка» (23 особи),
Національний медичний університет імені О.О. Богомольця (20 осіб),
Херсонська державна морська академія (18 осіб),
Київський національний університет імені Тараса Шевченка (16 осіб).

Найбільш цікавими для вступників з Криму визначено такі спеціальності, як «Менеджмент» (44 особи), «Право» (43 особи), «Інженерія програмного забезпечення» (42 особи), «Медицина» (42 особи), «Економіка» (37 осіб).

Заступник міністра також повідомив, що за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти, за результатами вступу через освітній центр «Крим-Україна» максимальний конкурсний бал становив 191,454, а через «Донбас-Україна» – максимальний конкурсний бал – 200.

Нагадаємо:

  • Верховна Рада прийняла запропонований президентом Володимиром Зеленським проект закону, який дозволяє дітям з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступати до вузів України без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).
  • Міносвіти спільно з Мінреінтеграціі запустили кампанію щодо залучення абітурієнтів з тимчасово окупованих територій до українських вишів. Кампанія отримала назву «Тебе тут чекають», вона розповідає абітурієнтам з Криму й ОРДЛО про спрощені умови вступу до училищ, коледжів та вишів на підконтрольній Україні території.
  • Вступну кампанію до українських закладів вищої освіти (ЗВО) для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму подовжено до 23 жовтня.