У Німеччині винесено вирок за порушення кримських санкцій ЄС: бізнесмен експортував у РФ обладнання для ракетобудування

Новини

Суд в Гамбурзі (Німеччина) визнав винним у порушенні санкцій ЄС 41-річного підприємця, фірма якого нелегально експортувала техніку, придатну для виробництва ракет. Ще один фігурант справи був засуджений до двох років умовно за звинуваченням у пособництві нелегальному продажу.

Фірма повинна виплатити державі весь валовий прибуток в розмірі 7,9 мільйона євро, отриманий від нелегальних угод, постановив суд. Крім того, засуджений за пособництво повинен перерахувати державі всю винагороду розміром 184 тисячі євро і виплатити додатковий штраф у розмірі 150 тисяч євро, повідомляє DW.

Судді визнали доведеним, що глава фірми порушив санкції ЄС щодо російського керівництва в семи випадках з 2015 по 2018 роки.

«Його 40-річний спільник двічі сприяв йому в налагодженні контактів і отримав за дані послуги винагороду, повідомив представник суду.

Компанія продавала російської оборонної компанії металообробні верстати, які, в тому числі, можуть використовуватися в програмах військового ракетобудування, що є порушенням санкцій ЄС, за допомогою яких європейські країни прагнуть запобігти експорту військових технологій до Росії. Бізнес вівся через російського підприємця, що закуповував за кордоном оборонну продукцію для своєї країни. Проміжним закупником при цьому виступала громадянська компанія, але в підсумку верстати поставлялися оборонному підприємству. При цьому суд визнав недоведеним, що обвинувачені свідомо співпрацювали з російськими спецслужбами», – пише видання.

Як пише Взгляд, глава компанії виходець з Казахстану, другий в Німеччину приїхав з Киргизії, в даний момент обидва – громадяни ФРН.

Рада Євросоюзу 17 грудня продовжила ще на шість місяців – до 31 липня 2021 року – економічні санкції проти Росії у відповідь на її дії з дестабілізації ситуації в Україні.

Санкції щодо РФ через окупацію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року. 29 червня  2021 року Рада ЄС продовжила термін дії економічних санкцій щодо окремих секторів російської економіки до 31 січня 2021 року. 

Нагадаємо:

  • 7 грудня 2020 року Рада міністрів Євросоюзу із закордонних справ затвердила Глобальний режим санкцій ЄС за порушення прав людини. Цей режим не матиме географічних обмежень та стосуватиметься будь-яких персон чи установ по всьому світу, якщо вони причетні до серйозних порушень прав людини. Санкції з цього пакету застосовуватимуться за системні злочини, такі як геноцид, тортури, вбивства та зникнення людей, насильство, системні порушення прав людини на зібрання та асоціації. Перелік таких осіб та установ, що причетні до таких дій, формуватиметься за ініціативою країн-членів ЄС, які представлятимуть обґрунтовані пропозиції на розгляд Ради ЄС.
  • Хочете знати більше про кримські санкції, запроваджені США, ЄС та Україною у зв’язку зі збройною агресією Росії проти України та їх вплив на сектори економіки окупованого РФ Криму? Знайомтеся з матеріалами нового розділу «Спецпроекти» на сайті Центру журналістських розслідувань: «Як працюють кримські санкції».