Необхідно використовувати правові механізми проти РФ, яка порушує морські права України – Устименко

Новини
Богдан Устименко, експерт з міжнародного морського права Фото: investigator.org.ua

Україна має використовувати заходи правової протидії, аби зупинити протиправну діяльність Росії у Чорному та Азовському морях, зокрема довкола окупованого Криму. Потрібно нарешті ухвалити закон про територіальне море, а також повністю заборонити судноплавство біля берегів півострова на підставі Конвенції ООН з морського права.

Про це заявив директор ГО «Український інститут морського права та безпеки», експерший заступник начальника Держгідрографії Богдан Устименко під час круглого столу «Крим і Донбас: шляхи повернення», який провів в Києві Інститут національного розвитку, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію засідання.

Він нагадав, що до російського вторгнення площа українського моря – це територіальне море та виключна морська економічна зона – дорівнювала 137 тис. кв. км. Після окупації Криму та Донбасу Україна втратила контроль над площею біля 100 тис. кв. км власних морських просторів.

Устименко зазначив, що зараз фактично основне судноплавство здійснюється лише до портів Великої Одеси. При цьому внаслідок протиправної діяльності росіян судна, які йдуть в українські порти на Азові, затримуються на десятки годин на вході та виході з Керченської протоки, чим дуже сильно ускладнюють торгівельне судноплавство і наносять дуже велику шкоду бізнесу. Крім того, росіяни грабують запаси вуглеводнів, які знаходяться на захопленому ними українському шельфі, зокрема, викачуючи 2 млрд куб м газу щорічно.

«Ми вважаємо, що можливо здійснювати заходи правової протидії, оскільки ми зараз поки що не спроможні, на жаль, надати повномасштабну військову відсіч. Перш за все необхідно прийняти закон про внутрішні води та територіальне море. На жаль, Верховна Рада не спромоглася прийняти цей закон за 30 років незалежності України … Такий закон є в багатьох країнах світу. Ним безпосередньо встановлений правовий режим користування територіальними морем», – сказав експерт.

Він нагадав, що південні кордони України починаються в морі, а не на суші.

«По-друге, необхідно повністю заборонити судноплавство в територіальному морі навколо Криму. Це право нам дає частина 3 статті 25 Конвенції ООН з морського права. Ми можемо тимчасово призупинити до деокупації повністю російське судноплавство там, також ввести кримінальну відповідальність за порушення режиму та переслідувати порушників, тобто росіян-капітанів суден, а також керівництво судноплавних компаній за допомогою механізмів того ж Інтерполу», – додав Устименко.

Нагадаємо: