Юрист пояснив, для чого переселенцям потрібна довідка ВПО і як її оформити

Новини
Фото: RFE/RL

Юрист пояснив, що довідка внутрішньо переміщеної особи (ВПО) потрібна переселенцям, щоб вони могли в повній мірі скористатися своїми можливостями на отримання соцвиплат, безоплатної правової допомоги, переоформлення та отримання пенсії. Він також розповів, як її оформити.

Про це повідомив керівник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Києва Михайло Харін в ефірі телеканалу «Дом».

«Довідка необхідна для того, щоб отримати соціальні виплати, переоформити пенсію. І для тієї ж безоплатної правової допомоги, оскільки ВПО мають право на безкоштовного адвоката за рахунок держави. Тобто отримання цієї довідки і пред’явлення її в відомствах – це в інтересах особи, яка звертається за отриманням відповідних пільг», – сказав Харін.

Він також зазначив, що довідку ВПО можна надавати:

– при влаштуванні на роботу або вступі до установ освіти;
– при отриманні допомоги на оплату комунальних послуг або субсидії;
– при здійсненні фінансових операцій в банках або фінустановах;
– для голосування на виборах;
– під час запису до лікаря;
– при отриманні певної послуги від держави, наприклад, видачі паспорта.

Харін нагадав, що довідка ВПО оформляється в органах соціального захисту населення, при цьому процедура займає кілька хвилин. «Якщо у вашому паспорті реєстрація попереднього місця проживання – окупована територія, то в день звернення (в Управління соцзахисту населення – ред.) ви отримуєте довідку внутрішньо переміщеного особи», – сказав юрист.

При оформленні довідки ВПО необхідно буде вказати адресу фактичного проживання на підконтрольній Україні території. «Моя порада: вказувати реальну адресу, тому що від неї часто залежить отримання пільг. Наприклад, для оформлення субсидії. І в подальшому ви будете мати знижку на комунальні платіжки, які ви отримуєте і оплачуєте за ваше житло», – сказав Харін.

Він вказав, що в разі, якщо власник квартири, яку орендує переселенець, відмовляється від документального підтвердження оренди і у ВПО на руках немає документів, що підтверджують адресу проживання, – в такому разі обов’язок зафіксувати адресу покладається на органи соціального захисту населення.

«І тоді співробітник Управління соцзахисту населення прибуває за усно вказаною вами адресою, проводить відповідну перевірку, фіксує, що ви дійсно там проживаєте. І в подальшому ця адреса буде вказана в довідці», – пояснив Харін.

Довідка ВПО видається переселенцю особисто. Це – звичайний паперовий документ: без голограм, без будь-яких захисних знаків, оригінал підтверджує лише печатка і підпис керівника УСЗН.

«Хочу відзначити цікавий факт: якщо в сім’ї внутрішньо переміщених осіб народжується дитина, то вона теж набуває статусу внутрішньо переміщеноЇ особи і їй належить така ж довідка», – додав юрист.

Він нагадав, що з 2020 року довідкою ВПО можна скористатися в електронному вигляді – через мобільний додаток «Дія». Електронний варіант цього документа має такий же статус, як і паперовий. «Вам не треба носити паперовий варіант завжди з собою, просто завантажте на телефон додаток, і користуватися цією довідкою … І всі державні органи повинні приймати таку довідку в мобільному додатку», – пояснив переваги електронної довідки Харін.

Нагадаємо:

  • Кабмін України ввів електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (ВПО). Переселенці, які отримали в установленому порядку довідку ВПО, матимуть відображення в електронному вигляді всієї інформації, яка є в цій довідці. Для цього потрібно лише встановити мобільний додаток «Дія» та пройти електронну аутентифікацію.
  • З 5 жовтня в мобільному додатку «Дія» повноцінно запрацювала електронна довідка ВПО, якою можна користуватись нарівні з паперовою або замість неї.
  • Правозахисники розповіли про правила отримання переселенцями щомісячної адресної допомоги.
  • До кінця 2021 року в Україні буде запущено низку нових електронних сервісів для жителів тимчасово окупованих територій і переселенців. Зокрема, можна буде оформити електронну довідку внутрішньо переміщеного особи (ВПО), оформити отримання адресної допомоги і пройти віддалену ідентифікацію.