МЗС РФ розглядає Кримську платформу як «загрозу агресії»

Новини
Представитель МИД РФ Мария Захарова. Фото: РИА Новости.

РФ вважає, що будь-які дії України щодо повернення території окупованого Криму є «нелегітимними», вони розцінюються як «загроза агресії».

Таку заяву офіційного представника Міністерства закордонних справ РФ Марії Захарової опубліковано на офіційному сайті відомства.

Захарова заявила, що «всі зусилля Києва щодо повернення Криму є нелегітимними і не можуть сприйматися інакше, як загроза агресії проти двох суб’єктів Російської Федерації».

«Ще раз нагадуємо, що будемо розглядати участь будь-яких країн і організацій в таких діях, включаючи ініціативу «Кримська платформа», як недружній щодо Росії крок, який має пряме посягання на її територіальну цілісність», – підкреслює Захарова.

У заяві наголошується, що «київська влада під прикриттям своїх західних кураторів безсоромно зневажає міжнародним правом» і нібито в Україні проводиться політика «насильницької українізації» і «порушення прав російськомовних громадян».

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.