Трьом керівникам ініціативних груп «Українського вибору» повідомлено про підозри у державній зраді – Прокуратура АРК

Новини
Акція "Українського вибору" в Севастополі Фото: sevas.com

Керівники ініціативних груп організації Віктора Медведчука «Український вибір» брали участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» в місті Севастополі в березні 2014 року. Йдеться про севастопольців О. Синявського і І. Комелова та колишнього депутата ВР АР Крим О. Слюсаренко. Їх підозрюють у державній зраді та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Трьом керівникам ініціативних груп громадського руху «Український вибір» за процесуального керівництва прокуратури АР Крим та Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозри за фактом участі в організації та проведенні незаконного «референдуму» на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополя, повідомляє пресслужба прокуратури АР Крим.

За даними джерел Центру журналістських розслідувань, йдеться про севастопольців Олександра Синявського і  Івана Комелова та ексдепутата Верховної Ради АРК (2006-2010) Олега Слюсаренка.

Олександр Синявський Фото: ok.ru

Олександр Синявський ще в часи Антимайдану (грудень 2013 року – січень 2014 року) із бійців свого спортклубу створив підрозділ «Славянський щит». Після окупації Криму Росією та формування в місті так званого штабу «оборони Севастополя» на чолі з Олегом Росляковим – він очолив підрозділ «Бізон». Йому вже було повідомлено про підозру за ч.2 ст.260 КК України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) в липні 2020 року. 

Іван Комелов у січні 2014 го разом із Олександром Синявським створював воєнізовані загони, щоб «використовувати їх проти прихильників Євромайдану». Через місяць ці загони стали ядром «Самооборони Севастополя», яка допомагала російським військовим встановлювати контроль над містом. Прокуратура АРК обвинувачувала Івана Комелова у тому, що він, перебуваючи на посаді члена Президії Громадської ради при Севастопольській міській державній адміністрації, публічно закликав до вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України; вступив до лав «самооборони Криму» та брав участь у його злочинній діяльності, зокрема, під час захоплення штабу ВМС України у березні 2014 року. Комелова обвинувачують у порушенні ч.1 ст.111 КК України (держзрада) та ч.2 ст.260 КК України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань). Справа Комелова розглядалася у 2019 році в Оболонському районному суді Києва.

Іван Комелов

Синявський і Комелов, за даними прокуратури, виконували протиправні накази ватажків «самооборони Севастополя», брали активну участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на території півострову Крим, у тому числі, в якості спостерігачів на «дільницях» в складі незаконних виборчих комісій. Також підозрювані забезпечували охорону дільниць й безперешкодне проведення «референдуму» у місті Севастополь.

Олег Слюсаренко – за даними прокуратури АР Крим, ще один із керівників відокремленого підрозділу громадського руху «Український вибір», брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова Російською Федерацією та проведення незаконного «референдуму». Під час публічних виступів на мітингах підозрюваний висловлював заклики до зміни меж території та державного кордону України, а також розширення території РФ за рахунок тимчасово окупованих територій України. Зазначене також підтверджується висновком судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз, вказує пресслужба прокуратури.

Олег Слюсаренко Фото: novoross.info

Нагадаємо:

  • Служба безпеки України провела обшуки в офісах громадського руху “Український вибір – право народу”.  Слідчі СБУ обґрунтовано підозрюють представників громадської організації «Український вибір», яку пов’язують з кумом Володимира Путіна, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, в у сприянні в організації в 2014 році на території АРК та Севастополя незаконного «референдуму», наслідком якого стала окупація півострова Росією. 
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.