Громадяни РФ, які незаконно прибули до Криму, після його деокупації мають покинути Україну – Резніков

Новини
Віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков Фото: kanaldom.tv

Всі громадяни Росії, які про обхід українських контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінкордоні з Херсонською областю незаконно прибули до окупованого Крим, після його деокупації мають покинути Україну.

Про це заявив віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в ефірі телеканалу «Дом».

Він нагадав, що зараз РФ намагається асимілювати населення півострова, куди з материкової Росії завезли 500 тисяч російських громадян, таким чином, розмиваючи етнічне населення Криму: кримських татар, українців тощо.

«Це – військовий злочин, передбачений міжнародною конвенцією, і за це Росія точно буде нести відповідальність у міжнародному правовому плані. Що стосується долі цих людей, яких завезли. Вони не громадяни України – вони приїхали або добровільно, або насильно, але вони, по суті, пособники цього злочину, що вчиняється офіційної Росією, офіційним Кремлем. Тому їх доля… Я не люблю слово «депортація», воно несе дух сталінського режиму. Але українським законодавством передбачено видворення з країни. Це право будь-якої країни, якщо в ній знаходиться небажана особа», – сказав Резніков.

Він вказав, що 500 тисяч громадян РФ потрапили на окуповану територію Криму і Севастополя через закриті Україною після окупації пункти пропуску через державний кордон.

«Якщо вони заїхали через КПВВ «Чонгар», «Каланчак» або «Чаплинка» (на адмінкордоні з Херсонською областю – ред.), через українську офіційну частину, то, напевно, до них не буде питань. Оскільки вони, напевно, надали якісь папери, і наші прикордонники прийняли рішення, що вони мають право проїхати туди. Тоді з ними – окрема розмова. А всі, хто потрапив незрозумілим нам шляхом, – вони всі порушники закону, який регулює правила перетину кордону України. Відповідно, вони всі підлягають видворенню. Є така адміністративна процедура», – підкреслив очільник Мінреінтеграції.

Як повідомлялось, 3 лютого 2021 року в інтерв’ю LB.ua Резніков заявив, що росіяни, які переселилися на територію Криму після його незаконної окупації РФ, матимуть вільний вибір: залишитися на півострові або повернутися на свою історичну батьківщину.

У відповідь на ці висловлювання голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вказав, що за чинним законодавством України, іноземець, який незаконно перебуває на території України, підлягає негайному видворенню. Тому всі, хто незаконно оселився в Криму з моменту його окупації, повинні покинути півостров одразу після деокупації.

  • Генсек ООН Антоніу Гуттеріш в своїй доповіді про ситуацію з правами людини в окупованому Криму офіційно визнав порушення Женевських конвенцій Росією, яка свідомо переселяє людей з материкової частини РФ до українського Криму в спробах змінити демографію окупованого півострова.
  • У січні 2020 року прокуратура АРК разом з правозахисною організацією «Регіональний центр прав людини» (РЦПЛ) направила сьоме повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС), у якому міститься обґрунтування відповідальності Росії за генерацію потоків внутрішньо переміщених осіб та зміну демографічної ситуації в окупованому Криму.
  • Прокурор АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний заявив, що разом з мілітаризацією окупованого Криму ще однією важливою метою для Росії є демографічні зміни на території півострова. Тому Кремль системно здійснює політику зміни етнічного складу населення Криму.