Правозахисник пояснив, що потрібно робити пенсіонерам-ВПО з ОРДЛО в разі припинення ПФУ виплати пенсії

Новини
Фото: pfu.gov.ua

Правозахисник пояснив, що потрібно робити пенсіонерам з ОРДЛО зі статусом внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які отримали вимогу від управління Пенсійного фонду України (ПФУ) пройти ідентифікацію, проте в зв’язку з карантином не можуть виїхати з непідконтрольною території, в зв’язку з чим є ймовірність припинення виплат. Деякі заходи для захисту своїх прав на пенсію пенсіонери можуть зробити дистанційно.

Про це розповів юрист громадської організації «Донбас SOS» Михайло Фоменко під час онлайн-консультації, передає сайт «Новости Донбасса».

Він повідомив, що з кінця листопада 2020 року «Донбас SOS» почала фіксувати звернення від пенсіонерів, які опинилися на тимчасово непідконтрольною території і не можуть виїхати. Їм в різній формі надходили вимоги особисто з’явитися в відділення ПФУ для проходження ідентифікації через передачу Ощадбанком «списків».

Мотивувалося це постановою Кабінету міністрів України №1596 і тим фактом, що за рахунками таких пенсіонерів не проводилися видаткові операції (не знімалися гроші) понад 12 місяців, тому банк повідомив в Пенсійний фонд.

За словами Фоменка, в групу ризику щодо припинення виплати пенсії потрапили:

– пенсіонери, які тривалий час не могли виїхати на підконтрольну Україні територію через закриті КПВВ, особливо це стосується жителів окремих районів Донецької області;
– пенсіонери, які не мають технічної можливості або навичок користування інтернет-банкінгом для зняття коштів.

Крім того, не всім пенсіонерам продовжили термін дії карток, який минув під час карантину, через відсутність позначки «мігрант» в даних особистого рахунку Ощадбанку, яку ВПО проставляють при відкритті рахунку.

Юрист розповів, що Пенсійний фонд, згідно п.16 постанови №1596, якщо від банку надходить інформація про незняття пенсіонером коштів з рахунку понад рік, переводить виплату пенсії на «Укрпошту». І хоча мова йде не про припинення виплат взагалі, але для пенсіонерів-ВПО переказ виплат на «Укрпошту» не є можливим, і фактично це є припиненням виплати пенсії.

Фоменко відзначив, що правозахисники вважають припинення виплат і вимоги ПФУ проходити ідентифікацію незаконними, оскільки відповідно до положень законів України №530 і №540 на період карантину та місяць після його завершення виплата пенсії повинна тривати, а банківські рахунки (видаткові операції) не повинні блокуватися. При цьому всі заходи контролю не застосовуються.

Однак точної інформації про масштаби проблеми поки немає.

«Ми поки не впевнені в масовості такого припинення виплати пенсій. На нараді з міністерствами була інформація від представників Пенсійного фонду про те, що в даний час банки в цілому по Україні передали дані про приблизно 40 тисяч осіб, які потребують доопрацювання Пенсійним фондом. Скільки з них ВПО – поки невідомо, цю інформацію ще не уточнили. Тобто поки що немає масових звернень пенсіонерів, що їм одномоментно припинили виплату пенсії», – зазначив Фоменко.

Фото: pfu.gov.ua

Він додав, що зараз «стабільно набирається певна кількість людей», які говорять, що ця норма застосовується і виплата припиняється.

«Але поки що це не катастрофа, і це добре. Ми не знаємо поки, чи буде Пенсійний фонд це застосовувати масово, але вони це комунікують. І на наш письмовий запит вони також дали відповідь, що вважають за можливе застосування п.16 постанови №1596 до пенсіонерів, в тому числі ВПО, а це означає фактично припинення виплати пенсії», – уточнив юрист.

З огляду на те, що люди з непідконтрольних територій не можуть виїхати і тому обмежені в можливості звернутися до державних органів особисто, правозахисники дають поради, що людина може зробити для захисту своїх прав, якщо вона зіткнулась з ситуацією, коли їй дзвонять або іншим чином повідомляють, що їй необхідно з’явитися особисто в управління Пенсійного фонду.

Пенсіонери можуть звернутися дистанційно для захисту своїх прав в такий спосіб:

– направити скан-копією скаргу в своє або уголовне над ним правління ПФУ, до Пенсійного фонду України – по електронній пошті, через особистий кабінет на порталі Пенсійного фонду або шляхом звернення на урядову «гарячу лінію» 15-45. У скарзі посилатися на вищевказані норми законів №530 і 540 на період карантину та вимагати відновлення виплати пенсії;
– звернутися до уповноваженої з прав людини Верховної Ради України Людмилі Денісової через її веб-сайт або «гарячу лінію» і повідомити про порушення своїх прав;
– при наявності електронного цифрового підпису (ЕЦП) можна навіть оскаржити відмову у виплаті пенсії (якщо вона отримана), через систему «електронний суд», якщо у людини є можливість подати таку заяву самостійно або знайти допомогу;
-звернутися в будь-яку правозахисну організацію для обговорення деталей і надання допомоги. «Гаряча лінія» «Донбас SOS»: 0-800-309-110.

«На жаль, на практиці припинення виплати пенсії означає, що ці суми перейдуть в заборгованість, яка в даний час ПФУ не виплачується. Тому по можливості радимо пенсіонерам виїхати на підконтрольну Україні територію і відновити виплату. Якщо є така можливість», – підкреслив Фоменко.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • У зв’язку з дією карантину проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку для переселенців призупинено, і їх банківські картки на цей час не блокуються. Однак є ряд випадків, коли блокування відбувається.
  • Правозахисник повідомив, що ПФУ вимагає від пенсіонерів, які мають статус ВПО, проходити ідентифікацію в Ощадбанку, незважаючи на норми закону, яким на неї введена відстрочка на час дії карантину та місяць після нього. В першу чергу ПФУ хоче ідентифікувати громадян, які протягом року не проводили операції за своїми банківськими рахункаму. В іншому випадку пенсійні виплати можуть бути припинені.
  • Дані про пенсіонерів, які протягом року не отримували свою пенсію, банки передають до ПФУ, і для продовження виплат пенсіонерам, включаючи внутрішньо переміщених осіб (ВПО), існує процедура підтвердження статусу пенсіонера, яку їм необхідно пройти.