На Донеччині суд призначив 500 тис грн компенсації пенсіонерці, чоловік якої загинув від обстрілу окупантів

Новини
Вікно на другому поверсі будинку, біля якого Володимир Довгаль отримав смертельне поранення, Торецьк лютий 2018 р. Фото: Любов Довгаль

Дзержинський міський суд Донецької області задовольнив вимогу пенсіонерки Любові Довгаль про відшкодування моральної шкоди через смерть її чоловіка Володимира внаслідок артобстрілу російським окупантами міста Торецька (на той час Дзержинська). Суд задовольнив позов частково, зменшивши суму компенсації з одного мільйона до 500 тис гривень.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на рішення суду від 25 березня 2021 року.

Згідно інформації, викладеної в судовому рішенні, 27 січня 2015 року в місті Торецьку невстановлені слідством особи вчинили терористичний акт: артилерійський обстріл міста та прилеглих до нього селищ. Загинули двоє цивільних осіб, одного військового було поранено, пошкоджені численні будівлі та споруди. Серед загиблих був і Володимир Довгаль.

Подружжя перебувало в шлюбі понад 36 років. Із доходів мали лише пенсію, тому не могли нікуди виїхати, не могли орендувати житло в безпечному місці. Місцеві органи влади не пропонували допомогу в евакуації. Пошкоджений будинок згодом був відремонтований за кошти благодійних організацій та волонтерів. Держава не надала жінці жодної матеріальної компенсації.

Любов Довгаль розповіла, що смерть близької людини переживає дуже тяжко.

«Відчай, занепад сил, порушення сну, апетиту, страх, відчуття безвихідності, апатія, напади сліз, відчуття нереальності того, що відбувається, – лише окремі елементи її загального стану після смерті чоловіка. В подальшому, у позивача почалася тривала депресія, погіршення стану фізичного здоров`я (загострення раніше отриманих захворювань) на тлі глибоких психологічних переживань. До цього часу вона не може повністю відійти від отриманої психологічної травми та не може змиритися зі смертю чоловіка. Фактично, відчуття самотності не залишає її ні на день», – описується стан позивачки у рішенні суду.

Любов Довгаль вважала, що страждання і душевний біль, які завдані їй смертю чоловіка не мають вартісного вираження та не можуть бути компенсовані жодною сумою коштів. Виходячи з вимог розумності і справедливості, позивачка оцінила завдану їй моральну шкоду на суму один мільйон гривень. При цьому вона не виключила задоволення позову на суму, яка є меншою ніж заявлена до стягнення.

Досудове розслідування кримінального провадження за фактом теракту наразі здійснюється слідчими слідчого відділу 2-го управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. Особи, що вчинили терористичний акт, слідчими не встановлені.

Відповідачем у справі виступила держава Україна в особі Державної казначейської служби та Кабінету міністрів України. Третіми особами залучені: МЗС, МВС, Міністерство оборони та Служба безпеки України. Суд вирішив, що обов’язок відшкодувати завдану шкоду покладається на державу незалежно від її вини. До держави, яка відшкодувала шкоду фізичній особі, переходить право вимоги до винної особи.

Суддя Валерій Мигалевич задовольнив позов на суму 500 тисяч гривень. Сума має бути списана з Державного бюджету України. Рішення ще може бути оскаржене в апеляції.

Фото взяте зі звіту правозахисної коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

Нагадаємо:

  • Жителі Донбасу найчастіше звертаються за допомогою до правозахисників не тільки через проблеми з виплатою боргів по пенсіях, а й з питань компенсації коштів за зруйноване житло і моральної шкоди у зв’язку зі смертю близьких в результаті бойових дій.
  • У січні 2020 року правозахисники з благодійного фонду «Право на захист» допомогли двом сім’ям вимушених переселенців з Донбасу, чиї рідні загинули під час обстрілу бойовиків, домогтися в суді відшкодування моральної шкоди.