Херсонський суд арештував яхту Медведчука, яка заходила в закриті Україною порти Криму

Новини
Віктор Медведчук Фото: Reuters

Херсонський міський суд 9 квітня арештував яхту ROMANCE 1 (порт приписки Херсон), яка за даними СБУ належить голові політради ОПЗЖ, нардепу Віктору Медведчуку, та у 2017 році незаконно заходила до закритих Україною портів окупованого Криму в порушення порядку в’їзду/виїзду з/на окуповану територію.

Про це повідомляють пресслужби Служби безпеки України та прокуратури Автономної Республіки Крим та Севастополя.

«Суд наклав арешт на одне з суден, що, згідно з документами, котрі є в наявності Служби безпеки України, належить Віктору Медведчуку. Відповідне рішення на основі матеріалів СБУ прийняв Херсонський міський суд Херсонської області 9 квітня. Зокрема, слідчі СБ України задокументували неодноразове порушення законодавства екіпажем приватного судна ROMANCE 1 (порт приписки – Херсон). У тому числі мова йде про заходи у порти тимчасово анексованого Криму. Тож в рамках даного кримінального провадження досліджуються обставини неодноразового порушення екіпажем порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї», – повідомили в СБУ.

В свою чергу у прокуратурі автономії повідомили, що арешт на судно, яке порушило порядок в’їзду/виїзду з/на окупований півострів, суд наклав за клопотанням її та слідчого управління ГУ СБУ в АРК.

«Екіпаж вказаного судна після окупації півострова, достовірно знаючи, що з липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів окупованої території АР Крим та м. Севастополя, у жовтні 2017 року здійснив незаконний захід до закритих портів «Ялта» та «Севастополь», – йдеться у повідомленні

У відомстві зазначили, що прокуратура АРК та Севастополя здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду (ч.ч. 1, 2, 3 ст. 332-1, ст. 291, ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 110-2 КК України).

Також у прокуратурі вказали, що захід суден до закритих морських портів на території окупованого півострова кваліфікуються як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.

У лютому 2021 року РНБО за пропозиціями СБУ запровадила економічні санкції до молдовської авіакомпанії JET4U S.R.L. та португальської JET4U LDA, які за здійснювали польоти до Російської Федерації та на тимчасово окуповані території України з порушенням чинного законодавства. Літаками цих компаній користувався Віктор Медведчук і його соратник, нардеп від ОПЗЖ Тарас Козак.

Нагадаємо:

  • 25 березня 2021 року СБУ провела обшуки в офісах громадського руху «Український вибір – право народу».  Слідчі СБУ обґрунтовано підозрюють представників громадської організації «Український вибір», яку пов’язують з кумом Володимира Путіна, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, у сприянні в організації в 2014 році на території АРК та Севастополя незаконного «референдуму», наслідком якого стала окупація півострова Росією.
  • 30 березня 2021 року прокуратура АРК і Департамент зі злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора провели обшуки в понад 10 регіонах України в організації Віктора Медведчука «Український вибір» в рамках кримінального провадження щодо організації і проведення незаконного «референдуму» в окупованому Криму.