Розвідка прогнозує, що РФ перекидатиме війська до кордонів весь квітень. Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення

Новини

Росія вже перекинула до кордонів України та в анексований Крим 16 батальйонно-тактичних груп з мотострілецьких, танкових та повітряно-десантних підрозділів, накопичення російських військових біля кордонів триватиме до кінця квітня.

Про це повідомляє BBC News Україна з посиланням на відповідь Головного управління розвідки Міноборони.

Дослівно з відповіді ГУР МО: «Починаючи з березня цього року силами та засобами української розвідки відмічаються масштабні заходи з переміщення російських військ з віддалених регіонів до суміжних з Україною районів. За наявною інформацією, перекидання визначених підрозділів має бути завершене до кінця квітня».

Деталі: Повідомляється, що до кордонів України та у тимчасово окупований Крим вже перекинули 16 батальйонно-тактичних груп мотострілків, танкістів та десантників з Південного, Західного та Центрального військових округів Росії та «ВДВ РФ».

За розрахунками BBC News Україна, залежно від роду військ, це може означати загальне зосередження 11-14 тисяч російських військових.

Основні місця збору російської армії і техніки – військові полігони «Погоново» у Воронезькій області та «Клинці» у Брянській області, а також «Опук» та «Ангарський» в анексованому Криму.

Зазначається, що перекидання військ відбувається залізницею, при цьому росіяни намагаються приховати, які саме підрозділи вони переміщують. Тому рух військ відбувається вночі, а тактичні знаки і номери на бронетехніці зафарбовують.

Водночас у ГУР додали, що попри це встановили всі російські частини і підрозділи, які вже прибули до кордонів України.

Президент Володимир Зеленський заявив, що можливість російського вторгнення до України цілком реальна, держава до цього готова. Зеленський під час поїздки на Донбас у спілкуванні із журналістом CNN заявив:

«Ми знаємо це: із 2014 року це може бути кожного дня. РФ готова, але ми теж готові, тому що це наша земля і наша територія».

Зеленський вважає, що США повинні, окрім слів, ще щось зробити для того, щоб Україна стала членом НАТО.

«Якщо США бачать Україну в НАТО, вони повинні сказати це прямо і зробити щось. Не словами».

Президент додав, що США є другом України, але очільник Білого дому Джо Байден «має зробити більше», щоб стримати Росію та завершити конфлікт на Донбасі.

Він пояснив, що має на увазі зброю, гроші, та, що найважливіше, більше підтримки для вступу до НАТО.

Держави ОБСЄ висловили осуд і занепокоєння діями РФ, яка концентрує сили на кордоні з Україною.

Як повідомлялось, 8 квітня  2021 року канцлерка Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним обговорила посилення російської військової присутності поблизу Сходу України та закликала главу Кремля відмовитися від посилення військових підрозділів поблизу кордону України. Натомість Путін заявив про «провокаційні дії Києва».

Офіційний Вашингтон висловив «зростаючу стурбованість» у зв’язку з ескалацією напруження на сході України, а також масштабним зосередження російських військ на українському кордоні, яке є найбільшим ніж будь-коли з 2014 року.

Нагадаємо:

  • 30 березня 2021 року головнокомандувач Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що останнім часом з різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять за зимовий період навчання, підтримання бойової готовності та загальної бойової готовності до майбутніх спільним стратегічним навчань «Захід-2021» Збройні Сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а саме в Брянській, Воронезькій областях і в окупованому Криму.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони РФ почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно з підрозділами Західного військового округу. У перевірці беруть участь всі з’єднання і військові частини всіх родів військ округу. Всього буде проведено більше 50 навчань, включно з полковим рівнем. В першу чергу російські підрозділи відпрацьовують швидку передислокацію на значну відстань від місць постійної дислокації.