Зеленський просить Раду ліквідувати ОАСК

Новини
ОАСК
Фото: УНІАН

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект, яким пропонує ліквідувати Окружний адміністративний суд Києва. Текст проекту закону поки відсутній на сайті Верховної Ради.

Про це повідомляє Офіс президента.

«Сьогодні я вношу до парламенту законопроект про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. Суду, який так і не зміг повернути довіру до себе, але впорався з поверненням скандалів і дивних рішень, далеких від розуміння справедливості. Досить сейфів, набитих мільйонами готівки, у пов’язаних із керівництвом суду осіб або очікування чергових записів скандальних розмов з кабінетів суддів, які думають, що переважують усе в нашій країні. Суд, одним рішенням якого може бути поставлений хрест на будь-якому досягненні держави, будь-якій реформі, буде ліквідований. Сприймайте це як сигнал до будь-якого суду, який зрадив повазі до закону», – йдеться в повідомленні.

В Офісі Зеленського відзначають, що саме президент, згідно з Конституцією, може вносити закон для реорганізації або ліквідації суду після консультацій з Вищою радою правосуддя.

В Офісі президента вважають, що довіра до суду повинно бути безумовним, а в разі ОАСК – воно померло.

«ОАСК мав достатньо часу, щоб одуматися, подивитися на себе в дзеркало та віднайти там прості речі, які так шукають у ньому суспільство й держава, – справедливість, неупередженість і чесність. Замість цього бачимо чергові скандали з «плівками», корупцію пов’язаних осіб із забитими грошима сейфами та численні сумнівні рішення. Довіра до Окружного адміністративного суду м. Києва втрачена», – йдеться в повідомленні.

7 квітня затримали двох адвокатів-посередників, яких НАБУ і САП викрили при одержанні неправомірної вигоди для подальшої її передачі суддям ОАСК. Під час обшуку були виявлені великі обсяги іноземної готівки: понад 3,7 млн ​​дол, 840 тис. євро, 20 тис. Фунтів, 230 тис. грн і 100 шекелів.

Нагадаємо:

  • 26 июля 2019 года НАБУ и ГПУ провели обыски в Окружном административном суде Киева в рамках расследования «организации судьями ОАСК вынесения заведомо неправосудных судебных решений по протестующих на Майдане в 2013-2014 годах и вмешательства в деятельность судебных органов с целью создания искусственных препятствий в работе ВККС». Вскоре была обнародована запись разговоров председателя ОАСК Павла Вовка. Подробности — читайте в материале Бюро судебной информации (проект Центра журналистских расследований«Пленки Вовка»: что происходит в ОАСК?».
  • 17 липня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру у створенні злочинної організації голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п’ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку.
  • Національне антикорупційне бюро оприлюднило записи розмов з суддями Окружного адміністративного суду Києва, які свідчать про корупцію в цьому суді і Державній судовій адміністрації.
  • 23 грудня 2020 року детективи НАБУ вручили особисто голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку повістку про виклик до Вищого антикорупційного суду.