20 квітня угруповання армії РФ на кордоні України складе 110 тисяч осіб – начальник ГУР Міноборони Буданов

Новини
Кирило Буданов у центрі, фото: ОП

Аналіз середовища безпеки навколо державного кордону України свідчить про наростання рівня загрози застосування військової сили з боку Російської Федерації. Загальна кількість особового складу з 20 квітня має збільшитися до 110 тис. Чоловік. Загальна чисельність розгорнутої групи становила 89 тисяч осіб.

Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України полковник Кирило Буданов, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«В цілому, аналіз середовища безпеки навколо України свідчить про наростання рівня загрози застосування військової сили з боку РФ. Мета – зберегти Україну в сфері свого геополітичного впливу, змусити її відмовитися від євроатлантичних прагнень і вирішити питання окупованих територій на умовах Москви», – сказав Буданов на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

За оцінками ГУР Міноборони України, Росія може реалізувати три варіанти дій проти України.

По-перше, це може бути демонстрація сили біля держкордону України і в окупованому Криму шляхом проведення заходів військового характеру. По-друге, може мати місце військова операція збройних сил РФ з метою вирішення проблеми водопостачання Криму із захопленням частини території південних областей України. Третім варіантом, за даними українських розвідників, є провокування підрозділів об’єднаних сил України до реалізації військових дій на тимчасово окупованій території Донбасу з слушні звинуваченням України в порушенні існуючих домовленостей.

Буданов також підкреслив, що система управління противника функціонує в посиленому режимі, а в березні поточного року ВС РФ посилили ведення розвідки на об’єктах на території України.

«Такі заходи є нетиповими для цього періоду, а створена навколо України група військ відповідає показникам початку російської агресії проти нашої держави за станом на липень 2014 року. Ми вважаємо, що ці заходи є елементом оперативного маскування розгортання військ, справжня мета якого – перевірка готовності військ до оперативного застосування в разі прийняття Кремлем відповідного політичного рішення», – додав начальник ГУР.

За його словами, станом на початок березня поточного року поблизу державного кордону України було розгорнуто збройні сили Російської Федерації в складі двох армій військово-повітряних сил і протиповітряної оборони (ППО), а також Чорноморського флоту, а в готовності до застосування знаходилися 28 батальйонних тактичних груп (БТГР) на Орловсько-Воронезькому, Донському і Кримському операційних напрямках.

Держави ОБСЄ висловили осуд і занепокоєння діями РФ, яка концентрує сили на кордоні з Україною.

Як повідомлялось, 8 квітня  2021 року канцлерка Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним обговорила посилення російської військової присутності поблизу Сходу України та закликала главу Кремля відмовитися від посилення військових підрозділів поблизу кордону України. Натомість Путін заявив про «провокаційні дії Києва».

Офіційний Вашингтон висловив «зростаючу стурбованість» у зв’язку з ескалацією напруження на сході України, а також масштабним зосередження російських військ на українському кордоні, яке є найбільшим ніж будь-коли з 2014 року.

Нагадаємо:

  • 30 березня 2021 року головнокомандувач Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що останнім часом з різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять за зимовий період навчання, підтримання бойової готовності та загальної бойової готовності до майбутніх спільним стратегічним навчань «Захід-2021» Збройні Сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а саме в Брянській, Воронезькій областях і в окупованому Криму.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони РФ почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно з підрозділами Західного військового округу. У перевірці беруть участь всі з’єднання і військові частини всіх родів військ округу. Всього буде проведено більше 50 навчань, включно з полковим рівнем. В першу чергу російські підрозділи відпрацьовують швидку передислокацію на значну відстань від місць постійної дислокації.