Зеленський ввів санкції проти другої партії «королів контрабанди» та проти 95 пов’язаних з ними компаній

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО України від 15 квітня про введення на три роки санкцій проти 13 осіб, причетних, за даними СБУ, до контрабанди, а також проти 95 пов’язаних з ними компаній, дві з яких мають російську реєстрацію.

Указ №169/2021 від 21 квітня «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» опублікований на сайті глави держави.

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», – йдеться в документі.

Згідно з рішенням РНБО, українські санкції застосовані до 13 фізичних осіб:

Амірханян Араік Хачікович – громадянин України та Республіки Вірменія, власник будівельних компаній, є фігурантом низки проваджень, підозрюється у привласненні бюджетних коштів в особливо великих розмірах.
Куршутов Сєяр Османович – громадянин України, бізнесмен;
Черепинський Олександр Юхимович – громадянин України, бізнесмен, фігурував в журналістських розслідуваннях про махінації на закупівлях в Миколаївському та Запорізькому аеропортах;
Кукоба Едуард Якович – громадянин України, бізнесмен;
Доронін Олег Володимирович – громадянин України, бізнесмен;
Мелконян Тигран Сасунікович – громадянин України;
Полуситок Володимир Михайлович – громадянин України, раніше працював на Львівській митниці;
Амінєв Денис Марселович – громадянин України, ексспівробітник Одеської митниці, фігурував у справі крадіжки 37 контейнерів із нерозмитненим вантажем із Одеського порту;
Сердюк Сергій Павлович – громадянин України, кілька років тому працював в органах прокуратури, фігурував у справі про крадіжку 37 танкерів з порту Одеси;
Грібанов Михайло Олександрович – громадянин України, колишній керівник Одеської митниці, звільнений у 2020 році, намагався поновитись на посаді через суд;
Попов Андрій Юрійович – громадянин України;
Богданов Олег Валерійович – громадянин України, працював заступником начальника оперативного управління боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями – начальником відділу провадження у справах про порушення митних правил Київської міжрегіональної митниці Міндоходів;
Дворак Юрій Миколайович – громадянин України, колишній керівник Київської митниці, перед цим працював у Державній фіскальній службі, підпадав під люстрацію.

3f32c2dd23cdc2c1ab2a61113b51970e_1619030943

 

Обмежувальні заходи передбачають: блокування активів; повне припинення торговельних операцій; запобігання виведенню капіталів за межі України; заборону участі в приватизації, оренди державного майна резидентами іноземної держави; заборону на укладення угод з цінними паперами; заборону видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу.

Також санкції України застосовані до 95 юридичних осіб, пов’язаних із вказаними вище фізичними особами. Дві з цих компаній зареєстровані в Росії: ТОВ «Строительная компания «Дорлидер» (м. Дмітров, Московська область РФ) та ТОВ «Гранит-001» (м. Лобня, Московська область, РФ). Всі інші компанії мають українську реєстрацію.

092b9d408a63769684cca1000e008de3_1619031042

 

Відповідно з рішенням РНБО, міністерство закордонних справ України має поінформувати компетентні органи США, Євросоюзу та інших державах про застосування санкцій проти згаданих осіб та компаній, а також підняти питання про застосування аналогічних обмежувальних заходів.

Як повідомлялося, 15 квітня 2021 року Рада національної безпеки і оборони України ввела обмежувальні заходи стосовно ще низки юридичних і фізичних осіб через причетність до контрабанди.

Нагадаємо:

  • 3 квітня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО України про застосування санкцій проти «Россотрудничества» та ще 10 компаній з РФ і окупованого Криму. Крім того, обмежувальні заходи застосовані проти десяти осіб, яких в Офісі президента називають найбільшими контрабандистами України.
  • За інформацією ЗМІ, Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення громадянства України трьох осіб, проти яких рішенням РНБО введені санкції за причетність до контрабанди. Йдеться про Вадима Альперіна, Араіка Амірханяна та Олександра Єрімічука. Рішення про позбавлення їх українського громадянства пов’язане з наявністю в них громадянства інших держав: у Альперіна – ізраїльського, у Амірханяна – вірменського, у Єрімічука – румунського.