РНБО розглянула 7 питань: ситуацію на Донбасі, введення нових санкцій і розробку законопроекту «про олігархів»

Новини

Рада національної безпеки та оборони запроваджує санкції ще до 12 юридичних та фізичних осіб через контрабанду.

Про це повідомляє Офіс президента. На засіданні розглядалася безпекова ситуація на Донбасі та питання запровадження нових обмежувальних заходів щодо низки фізичних та юридичних осіб.

«Ситуація на Донбасі сьогодні контрольована, є дійсно питання. Ми готові відповідати на ці питання. Армія готова – це найголовніше», – сказав Володимир Зеленський.

Він зауважив, що сьогодні щодо подій на Донбасі поширюється багато інформації з різних джерел, яка не завжди відповідає дійсності. Тому Президент закликав довіряти лише офіційним джерелам.

«Я хотів би, щоб українські громадяни довіряли тільки офіційним заявам – нашого Генерального штабу чи Офісу Президента України», – зазначив Глава держави.

Президент також розповів, що питання Донбасу буде одним з головних під час його візиту до Франції у п’ятницю.

«Деякі деталі я хочу обговорити завтра особисто. І це – головна тема, з якою я їду й буду зустрічатися з Президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном», – повідомив Володимир Зеленський.

За словами глави держави, після його зустрічі з французьким колегою у форматі віч-на-віч відбудеться зустріч за допомогою відеозв’язку з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

«Важлива зустріч. Поки що у нас такий Нормандський формат», – резюмував Президент.

Рада національної безпеки і оборони розглядала запровадження нових персональних санкцій щодо контрабандистів.

«Застосовуватися санкції будуть до 12 осіб – фізичних та юридичних. І це теж не фінал. За ці 30 років у нас – просто пласт контрабандистів. Таке відчуття, що це – як окрема професія. Але держава не робила таке державне замовлення», – зауважив Володимир Зеленський.

За його словами, наразі Служба безпеки України, зокрема, з’ясовує громадянство цих осіб і наявність у них паспортів інших держав.

Також, зазначив президент, РНБО розглянула декілька економічних питань. Зокрема, Володимир Зеленський повідомив, що запропонував Раді нацбезпеки та Офісу Глави держави у співпраці з Антимонопольним комітетом розробити новий законопроект щодо олігархів.

«Такого в нас в Україні не було. Вважаю, що сьогодні це один з пріоритетів – розробити фундаментальний законопроект про статус олігарха в нашій країні: що буде з такими людьми, які будуть впроваджуватися санкції, як олігархи будуть перетворюватися на бізнесменів. Тому що ми підтримуємо великий бізнес, будь-який бізнес в Україні. А вплив олігархів на Україну – на вибори, на економіку, на закони, на Верховну Раду – цього допустити більше не можна», – наголосив Президент.

У контексті нещодавнього плідного візиту до Турецької Республіки Володимир Зеленський подякував Реджепу Таїпу Ердогану за підтримку України, нашого суверенітету й територіальної цілісності.

«Ми підписали низку важливих документів. Але найголовніше сьогодні, коли ми говоримо про геополітичне питання, питання спокою в Україні та підтримку наших партнерів, то важливо, що Президент Ердоган підтримує Україну, підтримує наші тимчасово окуповані території, підтримує Крим. Важливо, що він підтримує нашу позицію, не визнає анексію Криму», – наголосив Глава держави.

Володимир Зеленський зазначив, що також говорив з Президентом Туреччини про особливі умови для українських і турецьких туристів.

«Говоримо про те, щоб можна було збільшувати туристичний потік громадян України й Туреччини. Особливо зараз, мені здається, ми повинні підтримувати один одного. Ви чули, росіяни сказали, що будуть обмежувати туризм з Російської Федерації в Туреччину. Це їхні особисті справи. А я думаю, що нам треба, навпаки, – нарощувати туризм і показати, що ми підтримуємо Туреччину», – вважає президент України.

Як повідомлялось, 2 квітня 2021 року РНБО ухвалила рішення про введення санкцій щодо 11 російських компаній і організацій, включаючи «Россотрудничество».

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО України про застосування санкцій проти «Россотрудничества» та ще 10 компаній з РФ і окупованого Криму. Крім того, обмежувальні заходи застосовані проти десяти осіб, яких в Офісі президента називають найбільшими контрабандистами України.

Про методи і виконавців концепції «м’якої сили» Росії в Україні – представництво «Россотрудничества» і фонд «Русский мир» – читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань для програми Слідство.інфо «М’яка сила» і «Резиденти».

Нагадаємо:

  • 19 вересня 2017 року народний депутат Ірина Фріз повідомила, що на розгляд Верховної Ради планують винести законопроект про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів від 1998 року, на підставі якого в Україні діють російські організації. Вона також зазначила, що російське федеральне агентство «Росспівробітництво» має бути внесено до списку санкцій, як організація, яка створює загрозу національній безпеці України.
  • 27 вересня 2017 року голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров заявив, що Меджліс буде вимагати припинення діяльності російських організацій на території України, включаючи представництва «Россотрудничества».
  • У лютому 2018 року заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив, що СБУ неодноразово просила РНБО внести представництво Російського центру науки і культури (Россотрудничество) до українського санкційного списку, але рішення щодо цієї організації не прийнято.