НАБУ оголосило в розшук Гладковського-молодшого у справі про корупцію у оборонній сфері

Новини
Ігор Гладковський Фото: tyzhden.ua

Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук Ігоря Гладковського – сина екс-заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, – який є одним з восьми підозрюваних в одержанні неправомірної вигоди в справі про корупційну схему поставки товарів підприємствам «Укроборонпрому» з використанням ТОВ «Оптімумспецдеталь» та інших підприємств.

Відповідне рішення було ухвалене детективом 21 квітня, повідомляє пресслужба НАБУ.

«Слідство має достатні підстави вважати, що підозрюваний, розслідування фактів участі якого у корупційній схемі завершене, переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності. У грудні 2020 року підозрюваному відкрили матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду. Рішенням суду його обмежили в ознайомленні з матеріалами до 15 квітня 2021 року, відтак він вже не мав можливості затягувати досудове розслідування. Його викликали до САП на 16 квітня та, у зв’язку з неявкою, повторно на 20 та 21 квітня для отримання копії обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування. Однак особа тричі не з’явилася», – зазначили у Бюро.

За даними слідства, зусиллями підозрюваного у 2015-2017 рр. ТОВ «Оптимумспецдеталь» отримувало преференції під час укладення договорів та розрахунків з підприємствами «Укроборонпрому». За це Гладковський мала вигоду, яка, за домовленостями, повинна була становити 50% від загальної суми незаконно отриманого прибутку учасників схеми. У такий спосіб лише за одним договором обвинувачений отримав 950 тис. грн неправомірної вигоди. Його дії кваліфіковані за ч.2 ст.369-2 КК України (зловживання впливом).

НАБУ також опублікувало у Facebook оголошення про розшук Гладковського-молодшого та його фото.

Як повідомлялось, 21 грудня НАБУ і САП повідомили про підозру фігуранту розслідувань Bihus.Info Ігорю Гладковському. Його підозрюють у зловживанні впливом на директора ДК «Укрспецекспорт» – задля реалізації схеми з постачання деталей на підприємства державного концерну «Укроборонпром». 28 грудня було завершено розслідування стосовно Ігоря Гладковського.

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info, опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема як «прокладку» вони використовували підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському», через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.