Законопроєкт про скасування ВЕЗ «Крим» готовий і може бути прийнятий наприкінці травня – Рустем Умєров

Новини
Рустем Умєров, народний депутат (фракція ГОЛОС) Фото: investigator.org.ua

У Верховній Раді вже готовий законопроєкт про скасування вільної економічної зони «Крим» і він може бути прийняти наприкінці травня. Зараз іде робота з узгодження його положень із іншими законами.

Про це Рустем Умєров, народний депутат (фракція ГОЛОС), який очолює у парламенті робочу групу з розробки закону про скасування ВЕЗ «Крим», повідомив у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проєкт Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«У нас готовий законопроєкт про скасування ВЕЗ «Крим». Зараз ми переносимо деякі пункти, які потрібно було б врегулювати, в інші закони. Наприклад, порядок перетину кордону або скасування обов’язкової сплати податку і звільнення від відповідальності за несвоєчасну подачу податкової декларації. Тобто він готовий і вже наприкінці наступного місяця, сподіваюсь, ми вже зможемо його (закон про ВЕЗ «Крим» – ред.) скасувати», – сказав Умєров, зазначивши, що цей проєкт закону підтримують більшість фракцій Верховної Ради.

Він також розповів про деякі положення, які містить законопроєкт про скасування ВЕЗ «Крим».

«Ми пропонуємо скасувати всі дискримінаційні положення, які стосуються громадян України. Наприклад, люди, які мають кримську прописку, з метою оподаткування прирівнюються до нерезидентів, тобто до іноземців. І це призводить до того, що, наприклад при продажу нерухомості або спадкуванні людина має заплатити підвищений податок, як для іноземців. Це потрібно скасувати, оце відношення до громадян України як до нерезидентів. Ми зараз не проводимо ніяких господарських операцій з окупованим Кримом, тому нам він (закон про ВЕЗ «Крим» – ред.) не дуже потрібний», – наголосив нардеп.

Як повідомлялось, робоча група з розробки закону про скасування ВЕЗ «Крим» була створена при Комітеті з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин у лютому 2020 року під час виїзного засідання Комітету до Херсонської області.

Нагадаємо: 

  • Упродовж трьох років кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим», оскільки він дискримінує громадян України з Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • 3 листопада 2014 року було прийнято Постанову Нацбанку №699, згідно якої громадяни України, а також юридичні особи, які мають кримську реєстрацію, фактично позбавлені надання повного спектру банківських послуг, якими можуть користуватися інші громадяни України (відкриття рахунку, депозиту, оформлення кредиту і покупка іноземної валюти і т.п.).
  • 18 січня 2018 року за пропозицією нардепа Рефата Чубарова було ухвалене протокольне рішення ВРУ про створення робочої групи по внесенню змін до закону України «Про створення вільної економічної зони Крим і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».
  • 9 лютого 2019 року в Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відбулося перше засідання робочої групи по ВЕЗ «Крим». Наступне було призначене на 16 лютого, але його перенесли на пленарний тиждень на прохання народних депутатів, які хотіли взяти участь в роботі групи. Однак засідання так і не відбулось. 
  • Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, голова парламентського Комітету з митної та податкової політики Ніна Южаніна заблокувала діяльність робочої групи з напрацювання проекту скасування закону про створення ВЕЗ «Крим» або внесення до нього змін, одноосібно повідомивши голову Верховної Ради про те, що проект закону має бути розроблений урядом.