Врегульована процедура встановлення фактів народження і смерті в окупованих Криму та Донбасі

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду розтлумачив процедуру встановлення місцевими судами фактів народження та смерті, що відбулися на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як відомо, відповідна процедура передбачала низку етапів, які створюють певні труднощі для мешканців ТОТ, а саме те, що перед зверненням до суду для встановлення фактів народження та смерті, люди мають спочатку звернутися до органів державної реєстрації актів цивільного стану та отримати відмову в проведенні такої реєстрації. Після отримання відмови люди вже мають звертатися до суду і в суді відстоювати права.

З огляду на це, Касаційний цивільний суд у складі ВС провів аналіз норм Цивільного процесуального кодексу України, які регламентують процедуру встановлення фактів народження та смерті й встановив, що вимога місцевих судів про необхідність отримання громадянами письмової відмови в органах державної реєстрації актів цивільного стану не ґрунтується на положеннях чинного законодавства.

Таким чином, громадяни з ТОТ матимуть можливість звертатися безпосередньо одразу до відповідного суду для встановлення фактів народження та смерті, що відбулися на ТОТ, невідкладно отримувати рішення, і вже потім реєструвати сам факт в органах держреєстрації та отримати свідоцтво про народження або про смерть державного зразка.

Свою позицію Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду довів до відома апеляційних і місцевих судів.

Тож, відповідно до частини 2 статті 317 ЦПКУ справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

У Мін’юсті України пояснили, як жителі окупованих територій Донбасу можуть оформити свідоцтво про народження/смерть під час дії карантину, через який закрита лінія розмежування і вони не можуть потрапити на підконтрольну територію України для оформлення документів.

Правозахисники розробили покрокову інструкцію, як отримати українське свідоцтво про народження дитини, яка народилася на непідконтрольних Україні територіях Донбасу. У будь-якому випадку отримання свідоцтва для дитини, яка народилася в ОРДЛО, буде здійснюватися через звернення до суду на підконтрольній Україні території.

Нагадаємо:

  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.
  • Правозахисники пояснили, куди мають звертатись внутрішньо переміщенні особи у разі втрати чи псування свідоцтва про народження, та які документи вони мають подавати. Такі питання досить часто турбують переселенців, які терміново покинули власну домівку та наразі фактично не мають доступу до оригіналів документів через закриті КПВВ.
  • У Мін’юсті України пояснили, як жителі окупованих територій Донбасу можуть оформити свідоцтво про народження/смерть під час дії карантину, через який вже три місяці закрита лінія розмежування і вони не можуть потрапити на підконтрольну територію України для оформлення документів.
  • Кабмін України ввів електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (ВПО). Переселенці, які отримали в установленому порядку довідку ВПО, матимуть відображення в електронному вигляді всієї інформації, яка є в цій довідці. Для цього потрібно лише встановити мобільний додаток «Дія» та пройти електронну аутентифікацію.