Буріння свердловин з видобутку води на Азові для Криму почнеться в середині літа – віце-прем’єр РФ

Новини
Узбережжя Азовського моря у Криму Фото: РИА Новости / Сергей Мальгавко

Віце-прем’єр РФ Марат Хуснуллін, який курирує окупований Крим в уряді Росії, заявив, що буріння свердловин з видобутку прісної води з-під Азовського моря для водопостачання півострова почнеться в середині літа.

Про це Хуснуллін повідомив журналістам в Сімферополі, передає видання «Крыминформ».

«Зайшло два судна, які зараз ведуть геофізику, розвідку. Я думаю, що в липні вже зайдемо в буріння свердловин. Дуже сподіваємося, що воду знайдемо. Вода там є точно. Питання, в якому обсязі? Чи вистачить її так, щоб весь півострів забезпечити цією водою?», – сказав російський віце-прем’єр.

За його словами, виявлена вода вже може служити для технічних потреб. «Ми пробурили на косі. Уже воду знайшли на косі з берега. Вода є. Поки якість на верхній межі за солоністю. Але вже як технічна вода точно може бути», – зазначив Хуснуллін.

Як повідомлялось, 17 грудня 2020 року президент РФ Володимир Путін заявив, що вирішувати проблему водозабезпечення окупованого Криму за рахунок опріснення морської води дорого. За його словами, на півострові є достатні запаси прісної води, її треба тільки ефективно використовувати. Крім того, є ідея шукати прісну воду під Азовським морем. 30 грудня 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов заявив, що роботи з розробки запасів прісної води під Азовським морем, які можуть бути використані для вирішення проблеми дефіциту води в окупованому Криму, займуть кілька років.

8 квітня «віце-прем’єр Криму» Євген Кабанов повідомив, що одна з «провідних російських компаній» почала розвідувальні роботи для вивчення потенціалу водоносних шарів під дном Азовського моря, які можуть стати ще одним джерелом для водопостачання Криму.

За інформацією акціонерного товариства «Росгеологія», запаси прісної води під Азовським морем, які можна щорічно використовувати для постачання до окупованого Криму, оцінюються, за попередніми даними, в 0,5-1,2 млрд куб. м.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня 2020 року в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.