РФ перекинула до кордону з Україною і в Крим більше бойових літаків, ніж вважалося до цих пір – WSJ

Новини
Винищувачі-бомбардувальники Су-34 в Морозовську, Ростовська область РФ. 27.03.2021 Фото: © Maxar Technologies/WSJ

Росія перекинула до кордону з Україною і в окупований Крим більше військової техніки, зокрема бойової авіації, ніж вважалося до цих пір, що підвищило її здатність до політичного залякування або військового втручання.

Про це пише впливове видання The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на супутникові фото, повідомляє видання НВ.

Ці знімки були зроблені компанією Maxar Technologies в період з 27 березня по 16 квітня.

Як зазначається, винищувачів Су-30, зображених на фото від 16 квітня, в кінці березня на злітно-посадковій смузі авіабази РФ в кримському місті Саки ще не було.

Російські літаки Су-30 на авіабазі Саки у Криму. 16.04.2021 Фото: © Maxar Technologies/WSJ

Крім того, в прикордонні з Україною райони були перекинуті також літаки Су-34, Су-27, Су-25 і Су-24.

Корпус військ РФ, польовий госпіталь, бойові вертольоти і військова техніка на полігоні Опук в Криму. 15.04.2021 Фото: © Maxar Technologies/WSJ

«Росія перекинула військові літаки в Крим і на бази поряд з Україною в великих масштабах, ніж повідомлялося раніше, що підвищило її можливості для політичного залякування або військового втручання», – йдеться в матеріалі.

ВДВ РФ на Ангарському полігоні у Криму. 15.04.2021 Фото: © Maxar Technologies/WSJ

На даний час, за даними журналістів, Росія розмістила на окупованому півострові повітряно-десантні війська, механізовані і бронетанкові частини, бойові вертольоти, розвідувальні БПЛА, засоби радіоелектронної боротьби і військовий госпіталь.

Російська мотострілецька бригада на полігоні Погоново під Воронежем. 10.04.2021 Фото: © Maxar Technologies/WSJ

WSJ також наводить коментарі кількох військових експертів про те, що означає і до чого може призвести така концентрація сил, в тому числі авіації.

«Вони [росіяни] належним чином розгорнули різні системи військово-повітряних сил, які могли б знадобитися для встановлення переваги в повітрі над полем бою і для безпосередньої підтримки наземних військ», – говорить Філіп Брідлав, генерал ВПС США у відставці, який займав пост головнокомандуючого збройних сил НАТО, коли російські війська захопили Крим і вторглися в східну Україну в 2014 році.

«Це не демонстрація. Це підготовка до великої наступальної операції. Я не пророкую атаку, але протягом двох тижнів це буде одним з варіантів – на розсуд росіян», – вважає Філіп Карбер, президент американського аналітичного центру Фонд Потомак, який неодноразово відвідував лінію фронту в Україні.

Інші експерти припустили, що таким чином президент Росії Володимир Путін може намагатися чинити тиск на Україну – зокрема в питанні відновлення водопостачання Криму.

«Ми не можемо виключити, що це нарощування сил, можливо, є інструментом примусу, який Путін використовує, щоб змусити Україну відкрити Північно-Кримський канал. Це величезний військовий потенціал, і ми не знаємо, в якому напрямку мають намір діяти росіяни», – говорить Глен Ховард, президент дослідницького центру Jamestown Foundation.

Видання поцікавилося і думкою українського військового аналітика Олега Жданова, полковника запасу ЗСУ. На його погляд, відкрите і демонстративне нарощування сил РФ, яке широко коментують в соціальних мережах, свідчить про політичну мету Москви. «Путін використовує це, щоб спровокувати хвилю паніки», – вважає Жданов.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба в коментарі WSJ заявив, що вже через кілька тижнів російські війська «будуть близькі до бойової готовності, достатньою, щоб здійснити військову ескалацію». «За нашими оцінками, на той час сукупна чисельність їх сил досягне понад 120 тис. військовослужбовців. Ми не знаємо, чи вирішить Путін атакувати, але він безумовно буде готовий до цього», – заявив міністр.

Нагадаємо:

  • 14 квітня 2021 року міністр оборони України Андрій Таран, виступаючи на засіданні підкомітету Європарламенту з питань безпеки й оборони повідомив, що загальна потужність російських військ, зосереджених уздовж українського кордону, становить 56 тактичних груп батальйонного рівня зі 110 тисячами військовослужбовців. За словами міністра, справжньою метою нарощування Росією військової присутності біля кордонів може бути посилення тиску на Київ задля примусу до поступок у переговорному процесі та демонстрація готовності до застосування збройної сили.
  • 16 квітня 2021 року видання Der Spiegel з посиланням на супутникові знімки повідомило, що РФ продовжує перекидати своїх військових і техніку на територію окупованого Криму. Російські військові побудували на Керченському півострові в районі села Марфівка армійський табір, який з’явився в період з 15 березня по 2 квітня.
  • 19 квітня 2021 року Міноборони США підтвердило, що Росія продовжує нарощувати військову присутність поблизу кордону з Україною, а також в окупованому Криму.