Загроза наступу Росії з Криму зберігається – очільник ДПСУ Дейнеко

Новини
Голова Держприкордонслужби України Сергій Дейнеко Фото: dpsu.gov.ua

Загроза наступу Росії з території тимчасово окупованого Криму зберігається, незважаючи на те що частково почався процес відведення російських військ, перекинутих за останній місяць на півострів з регіонів РФ. Стратегічні задуми військово-політичного керівництва Росії невідомі.

Про це заявив в інтерв’ю РБК-Україна голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

«Після анонсованої заяви міністра оборони РФ Шойгу про те, що з 23 квітня вони почнуть відведення військ, дійсно, наша розвідка спостерігає, що процес цей частково розпочато. Однак стверджувати, що всі війська будуть виведені, на мій погляд, ще рано. Ми за цим процесом будемо дуже уважно спостерігати і, звичайно, інформувати громадськість … На даний момент ми бачимо цей процес на території тимчасово окупованого Криму», – сказав Дейнеко.

Він зазначив, що українська розвідка може лише констатувати факти про зосередження в тому чи іншому місці певних угруповань Збройних Сил РФ.

«Ми можемо також дещо бачити і дещо чути, але знати стратегічні задуми військово-політичного керівництва РФ, на жаль, ми не можемо. Чисто теоретично така можливість існує, це угрупування може почати вторгнення на територію України з території тимчасово окупованого Криму … Відведення почалося. Але ж до цього було і нарощування тих сил, які вже були. Ви ж розумієте, що не можна одномоментно вивести таку кількість військовослужбовців, таку кількість зброї і військової техніки», – вказав глава Держприкордонслужби.

Він також звернув увагу на те, що поки не спостерігається відведення російських військ з військових таборів, розгорнутих біля східного кордону України, зокрема у Воронезькій області.

«Станом на зараз ніякого відводу військ з таборів поблизу Воронежа і міста Богучар в Воронезької області ми не спостерігаємо», – наголосив Дейнеко.

Як повідомлялось, 22 квітня 2021 року міністр оборони РФ Сергій Шойгу вирішив завершити перевірочні заходи в Південному та Західному військових округах і наказав повернути в місця постійної дислокації задіяні в навчаннях війська від південних кордонів України і з окупованого Криму.

23 квітня Росія почала відведення військ Південного військового округу (рос. ЮВО) і Повітряно-десантних військ (рос. ВДВ), задіяних в заходах раптової перевірки і міжвидового навчання на полігоні Опук в окупованому Криму, в пункти постійної дислокації.

Нагадаємо:

  • 16 квітня 2021 року видання Der Spiegel з посиланням на супутникові знімки повідомило, що РФ продовжує перекидати своїх військових і техніку на територію окупованого Криму. Російські військові побудували на Керченському півострові в районі села Марфівка армійський табір, який з’явився в період з 15 березня по 2 квітня.
  • 20 квітня 2021 року видання The Wall Street Journal повідомило, що Росія перекинула до кордону з Україною і в окупований Крим більше військової техніки, зокрема бойової авіації, ніж вважалося до цих пір, що підвищило її здатність до політичного залякування або військового втручання.
  • 22 квітня 2021 року Росія провела на полігоні Опук в окупованому Криму міжвидові навчання військ Південного військового округу (рос. ЮВО) і Повітряно-десантних військ (рос. ВДВ) в рамках раптової перевірки боєготовності. У район проведення навчань вийшли кораблі Чорноморського флоту, частина сил Каспійської флотилії Південного військового округу. Для спостереження за навчаннями до Криму прибув міністр оборони РФ Сергій Шойгу.