Євросоюз у ОБСЄ закликав РФ звільнити 10 журналістів, затриманих в окупованому Криму

Новини
Фото: rnw.nl

Євросоюз закликає РФ звільнити десять журналістів, незаконно затриманих і арештованих у тимчасово окупованому Криму.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ, передає Укрінформ.

«Ми закликаємо Росію негайно звільнити усіх незаконно затриманих журналістів, включаючи Владислава Єсипенка, а також Османа Аріфмеметова, Марлена Асанова, Ремзі Бекірова, Тимура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва, Амета Сулейманова, Руслана Сулейманова та Рустема Шейхалієва», – йдеться у заяві.

У Євросоюзі також вказали на занепокоєння у зв’язку із постійно триваючими порушеннями прав людини у тимчасово окупованому Криму. «Відзначаючи Всесвітній день свободи преси, ми глибоко шкодуємо з приводу постійних нападів на свободу вираження поглядів та свободу засобів масової інформації на незаконно анексованому Кримському півострові, включаючи закриття мовників», – зазначається у заяві.

Починаючи з 2014 року російська окупаційна влада в Криму обмежила доступ незалежних журналістів на півострів. На тлі придушення професійної журналістики у тимчасово окупованій АРК активно почала розвиватися громадянська журналістика. Втім окупанти за надуманими приводами здійснюють кримінальне переслідування і цих представників незалежної журналістики в Криму.

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року в Криму співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня, – Єлизавету Павленко і Владислава Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку. 12 березня про їх затримання повідомило видання Крим.Реалії.
  • 16 березня ФСБ повідомила про затримання Владислава Єсипенка, заявивши, що він нібито працює на Службу зовнішньої розвідки України і що в його машині знайшли вибуховий пристрій. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Єсипенка до 11 травня 2021 року, він підозрюється за ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів).
  • 16 березня президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай визнав, що Владислав Єсипенко є позаштатним співробітником видання Крим.Реалії, для якого знімав відео і фото в Криму, і закликав Росію негайно його звільнити.
  • Служба зовнішньої розвідки України назвала пропагандистською акцією заяви ФСБ про затримання в Криму нібито «українського агента».
  • Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом затримання ФСБ в Криму Владислава Єсипенка.
  • Дружина Владислава Єсипенка Катерина звернулася за допомогою в його звільненні до МЗС і президента України Володимира Зеленського.