Обвинувачений у держзраді екс-заступник начальник ГУ МВС України в АРК Федорян не визнає вину та може піти на обмін

Новини
Микола Федорян, обвинувачений у державній зраді. Голосіївський районний суд Києва, 11.05.2021. Фото: Бюро судової інформації

Суд почав слухати по суті кримінальне провадження за обвинуваченням у державній зраді колишнього заступника начальника ГУ МВС України в АРК Миколи Федоряна. Його захисник Дмитро Щербина сказав, що його підзахисний провину не визнає, а наразі є підстави вважати, що Федорян може піти на обмін утримуваними особами.

Про це повідомляє Бюро судової інформації.

Перше слухання по суті суд провів у закритому режимі за клопотанням сторони захисту — журналісти були видалені з зали судового засідання.

Голосіївський районний суд Києва 11 травня 2021 року почав розглядати по суті кримінальне провадження за обвинуваченням Миколи Федоряна у державній зраді.

Колишньому заступнику начальника ГУ МВС України в АРК прокуратура інкримінує державну зраду. За версією слідства, Федорян, працюючи на посаді керівника транспортного управління «ГУП РК «Черноморнефтегазу» (двійник українського ДАТ «Чорноморнафтогаз», зареєстрований в російській юрисдикції після початку окупації Криму), надавав транспортні засоби співробітникам ФСБ для проведення численних незаконних обшуків і затримань кримських татар.

Провадження розглядає суддя Олександр Бойко. Під час судового засідання був зачитаний обвинувальний акт. Федорян вину не визнав.

Захисник обвинуваченого Федоряна Дмитро Щербина говорить про брак доказів у сторони обвинувачення.

Адвокат не говорить, в чому саме полягає позиція захисту: що Федорян не надавав транспорт на прохання ФСБ або надавав, але це не є державною зрадою.

«Ця людина за своїми обов’язками не могла розпоряджатися транспортом, як же він їх тоді давав? І чи надавав взагалі? Можливо, він щось погоджував, може місце подачі транспортних засобів, може щось інше. Обвинувачення говорить, що саме до нього зверталися співробітники ФСБ. А що, директор цього підприємства взагалі там не бере ніяку участь?», — сказав Дмитро Щербина.

Крім того, адвокат припустив, що співробітники ФСБ могли не говорити прямо для чого їм потрібен транспорт, а обмежитися тільки формулюванням «для оперативно-розшукової діяльності».

«Якщо він і погоджував надання транспортних засобів, то не міг знати для чого вони будуть використовуватися, — сказав адвокат. «І чи були це взагалі співробітники ФСБ?».

Нагадаємо:

  • 7 листопада 2020 року на КПВВ «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію Криму був затриманий громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян в так званих «справах кримських мусульман». Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, мова йде про Миколу Федоряна, який був заступником начальника – начальником міліції громадської безпеки ГУ МВС України в АР Крим з 2005 по 2011 рік.
  • Прокуратурою АРК та Севастополя спільно з слідчим відділом ГУ СБУ в АРК Федоряну повідомлено про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).
  • 9 листопада 2020 року Херсонський міський суд задовольнив клопотання прокуратури АРК та Севастополя та обрав Федоряну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі майже 1,6 млн грн.
  • 14 грудня 2020 року Херсонський апеляційний суд відхилив клопотання захисту про зменшення застави для Миколи Федоряна та, натомість, збільшив її у 13 разів до 21,18 млн грн.
  • 4 лютого 2021 року Херсонський міськсуд продовжив термін утримання під вартою Миколі Федоряну до 4 квітня 2021 року включно з альтернативою внесення застави 21 млн 180 тис. грн.