#Незламні: МЗС України запустило проєкт на підтримку політв’язнів в окупованому Криму

Новини
Осман Аріфмеметов Фото: crimean-solidarity.org

Міністерство закордонних справ України у День пам’яті жертв політичних репресій в межах кампанії «Вірність собі – не злочин» запустило проєкт #Незламні на підтримку українців і кримських татар, незаконно заарештованих Росією у тимчасово окупованому Криму, в рамках якого передбачена серія публікацій листів політв’язнів, написаних із місць позбавлення волі.

Про це повідомила перша заступниця очільника МЗС України Еміне Джапарова на своїй сторінці у Facebook.

«Ми хочемо донести до широкої громадськості історії наших мужніх людей – бранців Кремля – їх переживання та думки, мрії та надії. Через історії конкретних людей будемо звертати увагу на ті системні репресії в Криму, що тривають з початку окупації», – написала Джапарова.

Вона нагадала, що на сьогодні понад 100 українських громадян незаконно утримуються за ґратами на території РФ та окупованого Криму і «підтримка та якнайшвидше їх звільнення – наш пріоритет».

«Перший герой проєкту #Незламні – громадянський журналіст Осман Аріфмеметов. До арешту він стрімив обшуки та переслідування кримських татар в окупованому Криму. Тепер йому загрожує до 20 років позбавлення волі за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі. У своєму листі Осман розказує про інформаційне гетто, зародження громадянської журналістики та репресії проти активістів на окупованому півострові», – додала перша заступниця міністра.

Повний текст листа тут.

Як повідомлялось, 6 траня 2021 року Євросоюз закликав РФ звільнити десять журналістів, незаконно затриманих і арештованих у тимчасово окупованому Криму. «Ми закликаємо Росію негайно звільнити усіх незаконно затриманих журналістів, включаючи Владислава Єсипенка, а також Османа Аріфмеметова, Марлена Асанова, Ремзі Бекірова, Тимура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва, Амета Сулейманова, Руслана Сулейманова та Рустема Шейхалієва», – йдеться у заяві, виголошеній під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ.

Нагадаємо:

  • 27 березня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ. Серед затриманих був і Асан Яніков. 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • В ФСБ заявили, що в окупованому Криму провели обшуки у прихильників організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії.
  • 28 березня 2019 року у російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня 2019 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.