Рада не створила ТСК для розслідування «справи вагнерівців», але сформувала ТСК для розслідування протиправних дій посадовців

Новини
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада не утворила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) для розслідування можливого зриву спецоперації із затримання російських найманців із ПВК «Вагнер». Замість цього нардепи проголосували за створення ТСК для розслідування можливих злочинів українських посадовців, які становили загрозу нацбезпеці України.

За проєкт постанови про створення ТСК для розслідування «справи вагнерівців» на засіданні парламенту 19 травня проголосували лише 97 народних депутатів із мінімально необхідних 150-ти, повідомляє телеканал hromadske.

Його підтримали представники фракцій «Європейська солідарність», «Голос», «Батьківщина», а також 12 депутатів від «Слуги Народу».

Автором проєкту був заступник голови фракції «Голос» Роман Костенко. У документі зазначалось, що ТСК потрібно створити, оскільки предмет розслідування стосується діяльності розвідувальних, контррозвідувальних та правоохоронних органів.

«Сьогодні монобільшість провалила надважливе голосування за створення ТСК щодо «вагнерівців». На жаль, влада вирішила замовчати, що ж справді сталося в Офісі президента: чи була зрада на вищому державному рівні чи її там не було?!», – написала після провалу голосування голова партії «Голос» Кіра Рудик.

Водночас нардепи створили ініційовану фракцією «Слуга народу» ТСК, яка розслідуватиме «протиправні дії українських посадовців», які становили загрозу нацбезпеці України. За проголосували 252 депутати.

«Слуги» зазначають, що головним завданням ТСК є вивчення та розслідування фактів «щодо можливого надання представниками державної влади України та іншими особами допомоги державі-агресору у протиправній діяльності проти України…»

До складу ТСК увійшли 11 депутатів: 8 представників фракції «Слуга Народу» та по одному від «За майбутнє», «Довіри» і ОПЗЖ. Очолила її народна депутатка від «Слуги Народу» Мар’яна Безугла.

Вона переконує, що комісія займеться зокрема і «справою Вагнера», а також аудіозаписами розмов українських та російських посадових осіб, в яких містяться деталі, що вказують на ознаки вчинення державної зради українськими чиновниками, розслідування Іловайської трагедії тощо.

Глава фракції «слуг» Давид Арахамія зазначав, що ТСК вивчить зокрема і плівки, на яких фігурує кум Путіна Віктор Медведчук.

Як повідомлялось, редакція видання Bihus.Info отримала і проаналізувала записи розмов підозрюваного у держзраді Віктора Медведчука з керівництвом Росії та бойовиками на Донбасі за 2014-2017 роки. У першій частині журналісти характеризують його відносини з президентом РФ Володимиром Путіним, президентом України Петром Порошенком та представниками так званих «ДНР» та «ЛНР».

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов стверджуэ, що секретну операцію СБУ та ГУР МО по затриманню бойовиків ПВК «Вагнер» провалили через витік інформації з України, «найбільш ймовірно, з тих кіл, які працюють на зближення з РФ ціною будь-яких поступок, і мають доступ до цілком таємної інформації найвищого допуску».
  • Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.
  • Міжнародна організація Bellingcat працює над розслідуванням з приводу підготовки українськими спецслужбами спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії «Вагнер» і її зриву на фінальному етапі.
  • Офіс президента України намагався залучити керівництво служби зовнішньополітичної розвідки Великої Британії MI-6, щоб не допустити виходу фільму-розслідування Bellingcat про зрив спецоперації із затримання бойовиків ПВК «Вагнер».