Білорусь передала бойовиків ПВК «Вагнер» РФ, у Зеленського висловили жаль, а в РНБО вважають не дружнім кроком

Новини
Затримання бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі, 29.07.2020 Фото: Белтелерадиокомпания / AP

Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.

Про передачу «вагнерівців» РФ повідомила Генеральна прокуратура Росії, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відповідно до клопотання Генерального прокурора РФ Краснова І.В. від 05.08.2020 в порядку, передбаченому Мінською Конвенцією про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22.01.1993, тридцять два громадянина РФ, які були раніше затримані на території Білорусії, перетнули державний кордон РФ і в даний час знаходяться на території Росії. Тридцять третій громадянин Росії, який має також білоруське громадянство, залишився на території Республіки Білорусь», – йдеться в повідомленні.

Компетентні органи РФ продовжать розбиратися з ситуацією, що склалася навколо цих громадян, додали у відомстві.

В Офісі президента України висловили жаль у зв’язку з рішенням Білорусі передати найманців Росії, оскільки раніше Україна направила білоруській стороні запит на їх екстрадицію.

«Безумовно, Республіка Білорусь – незалежна держава з власною позицією, але українська сторона очікувала більш юридично коректного і зваженого рішення», – йдеться в повідомленні Офісу президента в Facebook.

У свою чергу секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов назвав передачу бойовиків ПВК «Вагнер» Росії не дружнім кроком по відношенню до України. «На жаль, влада Білорусі ухвалила не правове рішення, яке не відповідає духу двосторонніх взаємовідносин, і є не дружнім кроком по відношенню до України», – сказав він.

Данилов зазначив, що це рішення негативно позначиться на відносинах двох держав, оскільки Україна зібрала достатньо доказів участі бійців «Вагнер» в збройному конфлікті на Донбасі в складі незаконних збройних формувань РФ.

Заступник глави МЗС України Євген Єнін в ефірі телеканалу «Україна 24» заявив, що в питанні затриманих бойовиків ПВК «Вагнер» президент Олександр Лукашенко зробив вибір на користь РФ і предмет подальшого діалогу між Україною та Білоруссю про їх екстрадицію «зник сам по собі».

«Ми з самого початку не виключали можливості того, що лідер Білорусі буде розігрувати це питання, і буде використовувати («вагнерівців» – ред.) в якості якоїсь розмінної карти, в першу чергу, з РФ. І тепер ми побачили, що він зробив вибір на користь російської сторони. І, тим не менше, наші органи досудового розслідування і прокуратури зробили все належне для того, щоб вичерпати всі можливості для видачі цих правопорушників українській стороні», – сказав Єнін.

Скріншот відесюжету телеканалу «Беларусь 1» Фото: Yuotube АТН: новости Беларуси и мира

Як повідомлялось, 10 серпня президент України Володимир Зеленський закликав білорусів та органи влади країни до широкого діалогу задля збереження незалежності Білорусі і її руху до свободи і демократії після того, як білоруські силовики жорстко розігнали протестувальників, які не вірять у перемогу на президентських виборах Олександра Лукашенка.

Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України – Люблінського трикутника – закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів. Міністри також висловили впевненість, що лише шляхом діалогу поточну ситуацію можна вирішити на благо народу та держави Білорусь.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській території.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу Україні затриманих бойовиків, які воювали на Донбасі.
  • Генпрокуратура України звернулась до Генпрокуратури Білорусі із запитами про видачу 28 з 32 бойовиків ПВК «Вагнер», затриманих 29 липня під Мінськом.