Bellingcat готує розслідування і документальний фільм з приводу зриву спецоперації ПВК «Вагнер»

Новини
Затримання бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі, 29.07.2020 Фото: Белтелерадиокомпания / AP

Міжнародна організація Bellingcat працює над розслідуванням з приводу підготовки українськими спецслужбами спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії «Вагнер» і її зриву на фінальному етапі.

Про це в інтерв’ю журналістці Олесі Бацман розповів болгарський журналіст, медіаменеджер, головний расследователя Bellingcat Христо Грозєв.

За його словами, Bellingcat вдалося виявити докази, що таку операцію справді розробили Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони спільно зі співробітниками Служби безпеки України.

Першу частину розслідування Bellingcat обіцяє випустити в першому кварталі 2021 року, найімовірніше, у лютому.

«Зараз ми працюємо над одним документальним фільмом, а не тільки текстовим розслідуванням, щодо дуже-дуже цікавої історії, яку зробила українська військова розвідка, – розповів Грозєв. – Ми спробуємо це зробити двома частинами. Перша – це журналістське розслідування. У ньому буде використано частину накопиченої інформації та інтерв’ю. Найімовірніше, це буде в лютому. А сам фільм – довгий, якісний – буде готовий пізніше, протягом року, імовірно восени».

У цьому фільмі, за його словами, буде задіяно реальних учасників спецоперації.

«Я впевнений, що після цього буде ще щонайменше один художній фільм. Але це за рік буде», – сказав журналіст.

За словами Грозєва, Bellingcat планує висунути обидва фільми на здобуття премій у сфері кінематографії.

«Перший фільм точно подамо на документалістику «Оскара», – повідомив журналіст.

Секретну операцію СБУ та ГУР МО по затриманню бойовиків ПВК «Вагнер» провалили через витік інформації з України, «найбільш ймовірно, з тих кіл, які працюють на зближення з РФ ціною будь-яких поступок, і мають доступ до цілком таємної інформації найвищого допуску», йдеться в статті головного редактора Цензор.НЕТ Юрія Бутусова.

Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській території.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу Україні затриманих бойовиків, які воювали на Донбасі.
  • Генпрокуратура України звернулась до Генпрокуратури Білорусі із запитами про видачу 28 з 32 бойовиків ПВК «Вагнер», затриманих 29 липня під Мінськом.