Апеляційний суд залишив Медведчука під цілодобовим домашнім арештом

Новини
Віктор Медведчук у Київському апеляційному суді, 21.05.2021 Фото: hromadske.ua

Київський апеляційний суд залишив під цілодобовим домашнім арештом голову політради партії «Опозиційна платформа – За життя», нардепа Віктора Медведчука, який разом з його соратником нардепом Тарасом Козаком підозрюється у держзраді і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму.

Про це повідомляє телеканал hromadske із зали суду.

Апеляційний суд розглядав скарги прокурорів та адвокатів Медведчука на рішення Печерського райсуду Києва, який відправив нардепа від ОПЗЖ під цілодобовий домашній арешт.

Прокурори просили взяти під варту Медведчука, наголошуючи, що він може втекти від слідства й чинити тиск на інших ймовірних невстановлених фігурантів справи. Обвинувачення також наголошувало, що доказів вчинення Медведчуком злочинів достатньо, просто не всі з них уже були відкриті. Прокурори наголосили на тому, що наразі не всі ймовірні фігуранти встановлені, а отже є ризик тиску на них Медведчуком.

Суму застави у розмірі 300 млн грн прокурори пояснили майновим станом депутата та ймовірною сумою збитків.

Адвокати Медведчука просили взагалі скасувати запобіжний захід або віддати його на поруки народним депутатам. На думку захисників, підозра є бездоказовим припущенням, а її вручення здійснювалось з порушенням норм КПК.

Також вони наголошували на незаконності досудового слідства, зокрема негласних слідчих (розшукових) дій. На їхню думку, слідство мало проводити Державне бюро розслідувань. Однак прокурори пояснили це тим, що стаття 111 КК України є підслідністю саме СБУ.

Захист наголосив на тому, що ризики не були доведені прокуратурою, як і відсутність можливості обрання більш м’якого запобіжного заходу. Адвокати запевняли, що їхній підзахисний не буде тікати, й сумнівалися в незалежності проведених експертиз, мовляв, вони були підконтрольні СБУ. Також адвокати запевняли, що слідство не довело ймовірний зв’язок Медведчука з фірмами, які фігурують у справі, зокрема, ТОВ «Нові проєкти».

Сам Віктор Медведчук вважає, що вся справа відносно нього і Тараса Козака – тиск на опозицію.

«Я і мої адвокати вважаємо, що матеріали підозри є необґрунтованими, політичним, а також вважаємо, що це політичні репресії проти мене, як представника партії, яка виступає проти курсу чинної влади. Ми виступаємо за мирне врегулювання на Донбасі, ми маємо мирний план. І це не просто план, а узгоджений в результаті переговорів усіх зацікавлених сторін», – сказав Медведчук.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.
  • Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 13 мая 2021 года Печерський райсуд Києва обрав для Віктора Медведчука запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 9 липня. Кум Володимира Путіна підозрюється у державній зраді та готуванні до порушення звичаїв війни, вчиненого у змові групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 15, ст 438 КК України).
  • 20 травня 2020 року Печерський райсуд Києва дав дозвіл на затримання Тараса Козака з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу. Його оголосили в розшук.