МОЗ у травні сплатило 3,8 млрд грн за вакцини проти COVID-19 – StateWatch

Новини
Вакцина проти COVID-19 на пакувальному заводі компанії Sinovac Research and Development в ПекініФото: Сіньхуа

Загалом станом на кінець травня з державного бюджету на закупівлю вакцин витрачено 7,7 млрд грн.

Про це повідомляє експертна організація StateWatch з посиланням на портал використання публічних коштів.

Достеменно, не відомо, за яку саме вакцину та кому сплачено кошти. Адже в МОЗ не розкривають деталі угод про закупівлю вакин проти COVID-19, окрім угоди ДП “Медичні закупівлі” МОЗ та приватною компанією “Лекхім” на постачання китайської вакцини CoronaVac.

Загалом, на територію України протягом року буде поставлено понад 42 мільйони доз вакцин. З них 8 мільйонів доз передасться Україні в рамках міжнародної програми COVAX та приблизно 34 мільйони доз згідно контрактів з виробниками. Укладені домовленості передбачають препарати від Sinovac (1,9 мільйони доз), AstraZeneca (2 мільйони доз), Novavax (10 мільйонів доз) та Pfizer/Biontech (20 мільйонів доз).

“З лютого було поставлено 2 322 050 доз, тобто лише 5% з запланованого об’єму”, – констатують у StateWatch.

Найбільше доставлено китайської вакцини CoronaVac – 1 215 000 доз (65%). Контракт передбачає завершення поставок 31 травня, чергові 500 тисяч доз мають надійти 26 травня. А останні 200 тисяч доз, за словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, всупереч контракту очікуються на початку червня.

За заявою StateWatch на заступницю Міністра охорони здоров’я Світлану Шаталову склали протокол про адміністративне правопорушення за ненадання публічної інформації щодо дати виробництва та строку придатності партії вакцин від коронавірусу Covishield.

Як повідомлялось, міністерство охорони здоров’я планує до кінця поточного року закупити 7 890 268 доз вакцини від COVID-19 на суму 4 млрд грн для вакцинування 3 945 134 осіб з визначених груп ризику.

Нагадаємо:

  • 30 грудня 2020 року Україна заплатила за майбутню поставку 1,9 млн доз китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac аванс у сумі 964,3 млн грн за договором між ДП «Медичні закупівлі України» та приватною компанією «Лекхім». Умовами договору передбачена 100% передплата з можливістю її повернення в повному обсязі у разі порушення графіку поставки товару. Кінцевий термін поставки – 31 травня 2021 року.
  • Експертна організація StateWatch повідомляла, що вакцина з Китаю має бути поставлена до кінця травня, інакше «Лекхім» поверне мільярд гривень.
  • 3 лютого 2021 року «Лекхім» попередив керівництво ДП «Медичні закупівлі України» про затримку до квітня поставок першої партії вакцини від коронавірусу китайського фармвиробника Sinovac Biotech.