США в ОБСЄ закликали Росію звільнити заарештованого в Криму журналіста Владислава Єсипенка

Новини
Владислав Єсипенко Фото: crimean-solidarity.org

США висловлюють глибоку стурбованість долею арештованого в окупованому Криму журналіста Владислава Єсипенко і закликають Росію негайно його звільнити.

Про це заявила тимчасово повірена у справах США в Місії США при Організації з безпеки і співпраці в Європі Кортні Острієн на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

«Дружина Єсипенка і сам Єсипенко стверджують, що російська окупаційна «влада» била, знущалася і катувала електричним струмом, щоб отримати неправдиве зізнання в шпигунстві і володінні вибуховим пристроєм. Зізнання під примусом відбулося до того, як йому дозволили поговорити з адвокатом. Єсипенко залишається під вартою в Росії, де на 27 днів був позбавлений можливості зустрічатися з адвокатом. Сполучені Штати закликають до його негайного звільнення», – сказала Острієн.

«Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму, припинити переслідування кримських татар, етнічних українців та інших етнічних і релігійних меншин, а також звільнити всіх політично ув’язнених громадян України, які перебувають під вартою. Ми також настійно закликаємо Росію дотримуватися своїх зобов’язань як країна, яка підписала всі три Мінських угоди, і вивести свої війська і техніку зі сходу України», – додала вона.

Дипломат підкреслила, що США повністю підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

«Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо спробу анексії Криму Росією. Ми приєднуємося до наших європейських і інших партнерів в підтвердженні того, що наші санкції проти Росії, пов’язані з Україною, будуть залишатися в силі до тих пір, поки Росія повністю не виконає свої Мінські зобов’язання і не поверне повний контроль над Кримом Україні», – заявила Острієн.

Як повідомлялось, на початку травня стало відомо, що в Криму Владиславу Єсипенко інкримінують ще одне обвинувачення – за ст. 222 КК РФ (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів).

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року в Криму співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня, – Єлизавету Павленко і Владислава Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку. 12 березня про їх затримання повідомило видання Крим.Реалії.
  • 16 березня ФСБ повідомила про затримання Владислава Єсипенка, заявивши, що він нібито працює на Службу зовнішньої розвідки України і що в його машині знайшли вибуховий пристрій. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Єсипенка до 11 травня 2021 року, він підозрюється за ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів).
  • 16 березня президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай визнав, що Владислав Єсипенко є позаштатним співробітником видання Крим.Реалії, для якого знімав відео і фото в Криму, і закликав Росію негайно його звільнити.
  • 6 квітня 2021 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на арешт Владислава Єсипенка. На засіданні журналіст розповів подробиці того, як його після затримання 10 березня катували російські силовики, щоб вибити зізнання про нібито роботу на українську розвідку.