Зеленський анонсував аудит води в Україні

Новини

В Україні буде проведено фундаментальний аудит стану питної води, оскільки люди мають знати реальну ситуації в цій сфері.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Екологія”, повідомляє Укрінформ.

“Буде проведений фундаментальний аудит. Так само, як з надрами. Тобто, не просто ми там позбавили 17 компаній «сплячих» ліцензій. Ні, так не буде, щоб просто для відводу очей”, – сказав Зеленський.

Глава держави зазначив, що минулої п’ятниці був незадоволений доповіддю РНБО щодо питної води, стану забруднення річок.

«Той аудит, який продемонстрували, вважаю, що він не зроблений повністю. Вважаю, що він зроблений так, що трішки більше в цьому популізму, тому я зупинив це питання на засіданні РНБО та сказав, що вони повинні нам показати реальну картину, а не те, що показують кожному наступному Президенту», – заявив Зеленський.

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року так званий «голова Госсовєта Криму» Володимир Константинов заявив, що Крим буде судитися з Україною через перекриття Північно-Кримського каналу після окупації півострова Росією. Після цього в Криму почалася підготовка позову до України через водну блокаду, який планують подати в один з кримських «судів» в першому півріччі поточного року. При цьому попередні збитки від водної блокади півострова з боку України оцінюються в 1,5 трлн рублів.
  • 28 березня Константинов повідомив, що «влада» окупованого Криму має намір пред’явити позов за водну блокаду півострова українським політикам з Криму екснардепам Андрію Сенченку і голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову, а також національному лідерові кримських татар, нардепу Мустафі Джемілєву. В «Госсовєтє»  також мають намір притягнути до відповідальності і 5-го президента України Петра Порошенка.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. Згодом на її місці була побудована капітальна дамба. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • У червні 2020 року Центр журналістських розслідувань повідомляв, що русло Північно-Кримського каналу у напрямку Армянська і Джанкоя на окупованому Росією Кримському півострові перебуває в аварійному стані і непридатне для використання.