В окупованому Криму готують позов до України через водну блокаду: поки збиток оцінений в 1,5 трлн рублів

Новини
Зарослий Північно-Кримський канал на території Криму Фото: скріншот НОВОСТИ КРЫМА LIVE

В окупованому Криму почалася підготовка позову до України через водну блокади в результаті перекриття Північно-Кримського каналу, який планують подати в один з кримських «судів» в першому півріччі поточного року. При цьому попередні збитки від водної блокади півострова з боку України оцінюються в 1,5 трлн рублів.

Позов готує «робоча група «Госсовєта Криму» з оцінки збитків за час знаходження півострова в складі України», заявив журналістам так званий «голова Госсовєта» Володимир Константинов, передає агентство Інтерфакс.

«У цьому півріччі (буде поданий позов – ред.). Сподіваюся, що до кінця другого кварталу ми будемо в суді», – сказав Константинов.

За його словами, підрахована сума збитку вже перевищила 1 трлн рублів, позов буде поданий до кримського «суду». Шанси на перемогу він назвав хорошими.

«Ми будемо арештовувати все, що буде проходити, пролітати, проїжджати повз Криму, повз РФ», – додав Константинов.

У свою чергу, «перший заступник голови Госсовєта Криму» Юхим Фікс заявив, що збиток, нанесений Криму в результаті водної блокади з боку України, поки оцінюється в 1,5 трлн рублів.

«Ті цифри, які ви озвучили, а це серйозні цифри – вже виходить, – це все наближення, – 1 трлн 476 млрд рублів, якими завдано збитків економіці Криму, соціальній інфраструктурі і громадянам Республіки Крим у зв’язку з діями української сторони», – сказав Фікс на засіданні «робочої групи кримського парламенту».

При цьому він допустив, що до завершення підрахунку сума ще зросте. Перші позовні документи він як керівник «робочої групи» доручив підготувати до кінця квітня.

Як повідомлялось, 26 серпня 2020 рокуcекретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що в окупованому Криму місцевих водних ресурсів вистачає для задоволення господарсько-побутових потреб населення. Проблему водопостачання російських військових об’єктів та вкрадених в України підприємств на півострові має вирішувати окупаційна російська влада.

10 березня 2021 року Володимир Константинов заявив, що Крим буде судитися з Україною через перекриття Північно-Кримського каналу після окупації півострова Росією. Він доручив «комітетам кримського парламенту» підрахувати суму збитків, завданих півострову внаслідок водної блокади півострова з боку української влади, щоб використовувати ці дані для подачі позову до України спочатку в російські суди, а потім в «міжнародні інстанції».

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. Згодом на її місці була побудована капітальна дамба. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • У червні 2020 року Центр журналістських розслідувань повідомляв, що русло Північно-Кримського каналу у напрямку Армянська і Джанкоя на окупованому Росією Кримському півострові перебуває в аварійному стані і непридатне для використання.
  • З 24 серпня 2020 року в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері. З 23 вересня 2020 року обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».