Політика невизнання незаконної спроби анексії Криму повинна бути чітко виписана українським урядом – Самар

Новини
Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань Фото: investigator.org.ua

Політика невизнання незаконної спроби анексії Криму закріплена і в актах Європейського союзу, і в законодавстві США. Тому вона повинна бути чітко виписана і українським урядом.

Про це Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань, розповіла на презентації Експертної мережи Кримської платформи.

«Дуже важливою частиною політики невизнання спроби анексії Криму є санкційна політика. Україні потрібно зробити дуже багато «домашньої роботи» для синхронізації своєї політики не тільки в плані санкцій, але і синхронізувати свої дії, своє законодавство з міжнародним правом, з країнами-партнерами», – каже Самар.

Вона зазначила, що в країні досі немає спеціального органу, ні законодавства, яке передбачало б моніторинг ефективності санкцій проти фізичних та юридичних осіб в окупованому Криму і на території РФ, до яких вони застосовані Заходом і Україною.

«Робота Експертної мережі Кримської платформи не буде тільки на експорт. Вона буде виконувати дуже важливу домашню роботу, яка буде допомагати нашому парламенту і уряду деталізувати, можливо, перезавантажувати політику щодо окупованих територій Криму і Севастополя», – сказала Самар, нагадавши, що залишається чинним закон про ВЕЗ Крим.

«Презентація показала, де ми збираємо фокусувати свою діяльність. Ми сприяємо консолідації міжнародної підтримки звільнення Криму та Чорного і Азовського морів від російської окупації. Наша задача – провести цей вектор та знайти підтримку серед партнерів з-за кордону», – пояснює Геннадій Максак, виконавчий директор Української Призми.

За його словами, під час діяльності платформи одним із завдань буде пояснення механізму цієї мережі для партнерів та діяльність, яку можна провести спільно з партнерами аби пояснити суспільству іноземних країн, що відбувається в Криму, чому це не правильно, чому це проти міжнародного права та людських цінностей. Той потік дезінформації, який спостерігається з боку Росії, він багато в чому деформує сприйняття реальності.

Геннадій Максак

Як повідомила Ольга Скрипник, голова Кримської правозахисної групи, головна місія Експертної мережі Кримської платформи – сприяння консолідації міжнародної підтримки для звільнення Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Чорного і Азовського морів від російської окупації, а також подолання негативних наслідків окупації півострова.

«Ті, хто хочуть приєднатися до мережі, мають поділяти наші цінності, мають розуміння та глибоку експертизу щодо тематики, дотичної до напрямів діяльності Кримської платформи та готові брати участь у реалізації завдань Мережі, напрямів її роботи», – пояснює Ольга Скрипник.

Ольга Скрипник

«Перший крок – Міжнародний інвестиційний форум, який відбудеться в Херсоні 10 і 11 червня. Експертна мережа Кримської платформи також проведе там захід, щоб консолідувати не тільки міжнародних експертів», – сказала вона.

Подробиці про те, чому має бути скасований закон про ВЕЗ «Крим», як після цього захистити права кримчан, порушені цим законом, та якими мають бути економчні відносини з окупованим Кримом, читайте у матеріалах Центру журналістських розслідувань: «ВЕЗ «Крим»: чи перегорнемо сторінку», «Скасування ВЕЗ «Крим». Що натомість?» та «Без ВЕЗ: Особливості економічних відносин з окупованих Кримом».

Президент України Володимир Зеленський вважає, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 24 березня 2021 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».