Кабмін схвалив законопроєкт про ратифікацію угоди між Україною та Туреччиною щодо будівництва житла для переселенців з Криму

Новини
Віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції ТОТ України Олексій Резніков і міністр навколишнього середовища та містобудування Туреччини Мурат Курум Фото: president.gov.ua

Кабінет міністрів України схвалив законопроект «Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про співробітництво у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій громадян України» та направив його на ратифікацію до Верховної Ради.

Відповідне рішення було затверджено на засіданні уряду 9 червня, повідомляє міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Згідно із Рамковою угодою, Туреччина надасть Україні допомогу шляхом будівництва 500 квартир.

450 з них будуть передані представникам кримськотатарського народу, решта – пільговим категоріям громадян, зокрема внутрішньо переміщеним особам та учасникам АТО/ООС.

По 200 квартир будуть збудовані у Миколаєві та Херсоні – найближчих обласних центрах до адміністративної межі із Автономною Республікою Крим. Ще 100 – у Києві.

Відповідальність за розподіл та передачу житла у приватну власність покладена на органи місцевого самоврядування. Також участь у складанні списків на отримання житла громадянами України – представниками кримськотатарського народу братиме Міжнародний благодійний фонд «Фонд національного добробуту Криму».

Як повідомлялось, 11 квітня Україна та Турецька Республіка підписали міжурядову угоду про будівництво житла для кримських татар та інших внутрішньо переміщених осіб. Згідно з документом, Туреччина збудує 500 квартир: з них 200 у Миколаєві, ще 200 у Херсоні і 100 у Києві. Також планається будівництво мечеті.

У Херсоні уже визначилися з місцем будівництва житла для кримських татар та інших переселенців з окупованого Криму в рамках проєкту, який Україна буде реалізовувати спільно з Туреччиною.

Нагадаємо:

  • Президент Реджеп Ердоган у 2016 і 2020 роках вже заявляв про готовність уряду Туреччини профінансувати і навіть збудувати житло для кримських татар та інших переселенців із окупованого РФ Криму. Але ні за президента Петра Порошенка, ні за президента Володимира Зеленського проект будівництва «квартир Ердогана» в Україні не був реалізований. Хоча в 2020 році таки знайшли потрібні ділянки «яких не було» у Генічеську та Херсоні.  
  • На питання, пов’язані з гальмуванням початку будівництва квартир для переселенців із Криму в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар відповів Рустем Умеров, народний депутат від партії «Голос» та фундатор МБФ «Фонд національного добробуту Криму», який уже п’ять років просуває цей проект. 
  • Детально про проблему будівництва житла для внутрішньо перміщених осіб із окупованого Криму читайте також в матеріалі ЦЖР Хто і чому гальмує будівництво «квартир Ердогана».