Українська збірна планує грати у новій формі з картою країни з Кримом і написами «Слава Україні! – Героям слава!»

Новини
Президент УАФ Андрій Павелко і головний тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко Фото: Facebook Андрей Павелко

Пресаташе збірної України з футболу Олександр Гливинський заявив, що збірна має намір виступати на Євро-2020 у новій формі з картою країни з Кримом і написами «Слава Україні! – Героям слава!».

Про це Гливинський заявив на пресконференції в Українському медіацентрі в Бухаресті 11 червня.

«Так, ми збираємося грати у цій уніформі. Наша форма затверджена».

Гливинський додав, що питання щодо екіпіровки на Євро-2020 і того, чи збирається збірна грати у формі зі згаданими написами, – це питання не до гравців.

Він додав, що збірна має уніформу. А питання щодо можливого внесення змін у її зовнішній вигляд – це питання до УЄФА.

Пресаташе також нагадав, що Українська асоціація наразі перебуває у Римі і спілкується з цього приводу з УЄФА.

Гравець національної збірної Роман Безус також додав, що це питання не до нього, а більше до Федерації і Асоціації. Водночас він висловив сподівання, що УАФ «зробить усе, щоб зберегти усе, що було до».

Як повідомлялось, УЄФА проаналізував нову форму збірної України після запиту з боку Російського футбольного союзу (РФС) і зобов’язав прибрати з неї напис «Героям слава». В УЄФА відзначили, що карта України на формі не порушує правил, оскільки ООН визнає відповідні кордони держави. Слоган «Слава Україні» також залишиться на екіпіровці, оскільки сам по собі може розглядатися як неполітичний. При цьому другий слоган – «Героям слава» – має бути прибраний з форми, оскільки в поєднанні з першим він несе явний політичний сенс.

Нагадаємо:

  • Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) затвердила нову форму збірної України з футболу, дизайн якої обурив політиків у Росії. На формі є написи «Слава Україні!» та «Героям слава!», а також контур мапи України разом із тимчасово окупованими територіями Донбасу та Криму.
  • Євро-2020 триватиме з 11 червня по 11 липня 2021 року. У межах групового етапу збірна України 13 червня зіграє з Нідерландами, 17 червня — з Північною Македонією, а 21 червня — з Австрією.