G7 закликала РФ прибрати війська від українського кордону і з Криму. Зеленський вдячний за підтримку України

Новини
Зустріч лідерів G7 на британському курорті Карбіс-Бей у Корнуоллі Фото: Reuters

Країни «Великої сімки» (G7) закликали Росію відвести свої війська від східного кордону України та прибрати їх з території незаконно окупованого Криму. Президент Володимир Зеленський подякував лідерів G7 за підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України.

Про вимоги до РФ йдеться у комюніке, прийнятому 13 червня за підсумками триденного саміту лідерів неформального об’єднання Великої Британії, Німеччини, Італії, Канади, США, Франції та Японії, який відбувся у Великій Британії.

«Ми підтверджуємо нашу підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Ми закликаємо Росію знизити напруженість і діяти у відповідності зі своїми міжнародними зобов’язаннями і вивести російські війська та техніку, розміщені на східному кордоні України і на Кримському півострові», – йдеться у заяві.

Крім того, лідери G7 висловили своє переконання у тому, що «Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником».

«Ми підтверджуємо нашу підтримку Нормандського процесу для забезпечення виконання Мінських угод, і закликаємо Росію і підтримувані нею збройні формування до конструктивної взаємодії і підтвердження прихильності перемир’ю», – наголошуються в комюніке.

Крім того, очільники країн «Великої сімки» закликали Україну до подальшого проведення реформ.

«Ми підтверджуємо наші зусилля зі зміцнення демократії та інститутів України, заохочуючи до подальшого прогресу в проведенні реформ», – заявили вони.

Президент Володимир Зеленський привітав чітку підтримку України, яку висловлено у фінальному комюніке саміту лідерів країн «Великої сімки».

«Вдячний лідерам Великої Британії, Німеччини, Канади, Італії, США, Франції, Японії та ЄС за незмінну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах та заклик до агресора відвести війська від наших східних кордонів та з Криму. Крим – це Україна», – цитує Зеленського Офіс президента.

Як повідомлялось, 11-13 червня 2021 року у Великій Британії відбувся саміт лідерів G7. Серед головних тем зустрічі були протидія пандемії COVID-19, підтримка міжнародного правопорядку і стабільності, боротьба з кліматичними змінами, реагування на найважливіші виклики в сфері міжнародної безпеки, зміцнення трансатлантичного партнерства. 12 червня країни «Великої сімки» складних переговорів домовилися докласти спільних зусиль для протидії впливу Китаю.

Нагадаємо:

  • 6 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський та державний секретар США Ентоні Блінкен вказали на значну кількість військових РФ, які розміщуються біля кордонів з Україною, в окупованому Криму та Донбасі. За словами Зеленського, загальний російський контингент, який вкрай повільно зменшується, складає 75 тисяч військових і створює ймовірну загрозу військової ескалації з боку РФ. Блінкен наголосив, що США продовжують ретельно спостерігати за ситуацією.
  • 18 травня 2021 року головнокомандувач Збройними Силами України Руслан Хомчак на засіданні Військового комітету НАТО повідомив, що Росія продовжує тримати близько 80 тисяч своїх військових і значну кількість озброєння і військової техніки біля кордону з Україною. Російські кораблі, перекинуті з Північного флоту і Каспійської флотилії, продовжують перебувати в Азово-Чорноморському регіоні.
  • Міноборони Росії планує до кінця 2021 року сформувати в Західному військовому окрузі (ЗВО), який межує з Україною, Латвією, Естонією і Фінляндією близько 20 нових з’єднань і військових частин у відповідь на дії країн НАТО і США на західному стратегічному напрямку. Нові підрозділи отримають сучасне озброєння і військову техніку.