Правозахисник пояснив, чому «Л-ДНР» не збираються найближчим часом відкривати свої КПВВ на Донбасі

Новини
КПВВ «Оленівка» у так званій «ДНР» Фото: dan-news.info

У так званих «ДНР» і «ЛНР» не мають наміру відновлювати роботу своїх КПВВ на Донбасі, яка була зупинена нібито через пандемію коронавірусу. Окупаційним адміністраціям в ОРДЛО вигідно, щоб жителі окупованих територій продовжували їздити на підконтрольну Україні територію через Росію.

Про це заявив засновник «Східної правозахисної групи» Павло Лисянський в ефірі телеканалу «Дом».

За його словами, доказом цього є те, що КПВВ на лінії розмежування на Донбасі з боку непідконтрольних територій ніяким чином не облаштовуються. При цьому на пунктах пропуску на неконтрольованій Україною ділянці кордону з РФ окупанти проводять реконструкції.

«Свідчення того, що окупаційна адміністрація не має наміру відкривати КПВВ на Донбасі, – проведення ремонту на контрольно-пропускних пунктах на кордоні з Росією – Ізварине, Маринівка, Успенка. А на КПВВ на лінії зіткнення вони нічого не роблять», – зазначив Лисянський.

На його думку, це робиться навмисно – щоб віддалити жителів ОРДЛО від України.

«Я вважаю, це зроблено штучно, щоб обмежити потік людей, щоб люди не побачили зміни на краще в Луганській і Донецькій областях. Відремонтовані дороги, КПВВ відкриваються і реставруються, є Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). Нічого такого на непідконтрольних територіях немає», – додав правозахисник.

Він також нагадав, що з боку підконтрольних Україні територій працюють всі КПВВ в повному обсязі, тоді як робота КПВВ з непідконтрольною території була припинена в минулому році, і ситуація досі залишилася на тому ж місці.

«Тобто Російської Федерації, окупаційним адміністраціям вигідно, щоб КПВВ були закриті. По-перше, це переведення в готівку коштів наших пенсіонерів. По-друге, це пасажирські перевезення, які замкнуті на Російську Федерацію. По-третє, це інтеграція жителів в Російську Федерацію. Тільки тому КПВВ закриті. Якби вони хотіли їх відкрити, вони б їх давно відкрили. У них просто немає цього бажання, і це показує, що ставлення до людей у них далеко не на першому місці. На підконтрольній Україні території все робиться для людей, по іншу сторону лінії зіткнення – навпаки», – підкреслив Лисянський.

Як повідомлялось, нардеп Муса Магомедов заявив, що незаконні угруповання «Л-ДНР» не відкривають КПВВ на лінії зіткнення на Донбасі, оскільки заробляють на переведенні в готівку пенсій жителів ОРДЛО, які не можуть виїхати з окупованої території, щоб їх отримати самостійно.

Представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі (ТКГ) від України Сергій Гармаш заявив, що окупаційні «адміністрації» в так званих «Л-ДНР» готують механізм, за допомогою якого будуть обмежувати пересування людей через КПВВ на лінії розмежування, навіть коли пандемія коронавірусу завершиться.

Нагадаємо:

  • З 25 вересня 2020 року окупанти в так званій «ЛНР» обмежили для жителів непідконтрольної Україні території в’їзд і виїзд через КПВВ «Станиця Луганська». Перетинати лінію розмежування громадянам з реєстрацією в «ЛНР» можна лише раз на місяць.
  • З кінця жовтня 2020 року у «ЛНР» дозволили жителям окупованої території перетинати КПВВ на лінії розмежування частіше ніж один раз на місяць, але для цього буде потрібно спеціальний дозвіл «надзвичайної санітарно-протиепідемічної комісії». 
  • 26 травня 2021 року у «ЛНР» затвердили нові правила в’їзду в ОРЛО через КПВВ в Станиці Луганській. Громадянам, які не мають реєстрації на підконтрольній бойовикам території, в’їзд в ОРЛО дозволяється тільки на підставі списків, складених «робочою групою» бойовиків і тільки для лікування, навчання, догляду за хворими родичами і поховання рідних.