Нардеп розповів, скільки заробляють бойовики «Л-ДНР» на пенсіонерах через закриті КПВВ на Донбасі

Новини
КПВВ «Оленівка» у так званій «ДНР» Фото: dan-news.info

Незаконні угруповання «Л-ДНР» не відкривають КПВВ на лінії зіткнення на Донбасі, оскільки заробляють на переведенні в готівку пенсій жителів ОРДЛО, які не можуть виїхати з окупованої території, щоб їх отримати самостійно.

Про це заявив народний депутат України Муса Магомедов, говорячи про проблеми перетину кордону України з РФ жителями тимчасово непідконтрольних української влади районів, повідомляє сайт «Новости Донбасса».

Він зазначив, що перша причина, чому бойовики тримають закритими свої КПВВ, – політична. Таким чином все більше і більше вони відривають непідконтрольну територію від України.

За словами Магомедова, друга причина – економічна.

«Коли закрили КПВВ, люди, які перебувають у «владі» угруповань, отримали можливість заробляти набагато більше грошей на переведенні в готівку пенсій. Працюють за двома схемами. І та, і інша схема, які функціонують, гарантує прибутковість приблизно в 10%», – розповів нардеп.

Він додав, що використовуються такі методи, як переведення в готівку онлайн або відправлення карток з певними людьми на підконтрольну Україні територію для зняття готівки, які потім віддають пенсіонерам за заниженим курсом.

«З огляду на суму пенсій, які щомісяця виплачуються жителям непідконтрольних територій, а сума там близько 3 мільярдів гривень, то чистий грошовий потік, навіть якщо розділимо наполовину (оскільки тільки половина людей користується цими методами), за моїми прикидками, чиста дохідна частина в місяць становить від 5 до 6 мільйонів доларів», – підрахував Магомедов.

Він підкреслив, що з березня минулого року угруповання «Л-ДНР» відчули збільшення такого грошового потоку, оскільки пенсіонери не можуть виїжджати, і тому тепер не відкривають КПВВ.

«Схема запрацювала, тому навіщо відкривати КПВВ, навіщо думати про людей, коли можна спокійно заробити 5 мільйонів доларів в місяць народних грошей», – резюмував нардеп.

Як повідомлялось, за даними правозахисників, як миниму до кінця квітня окупаційні адміністрації в ОРДЛО не мають наміру відновлювати нормальний режим роботи КПВВ на лінії розмежування, який існував до введення карантинних обмежень. Окупанти прагнуть, щоб жителі ОРДЛО менше їздили на підконтрольну територію України і більше в Росію.

Нагадаємо:

  • 10 листопада 2020 року Україна відновила роботу семи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі: «Гнутове», «Новотроїцьке», «Мар’їнка», «Майорське» в Донецькій області, а також «Станиця Луганська» та нові КПВВ «Щастя» і «Золоте» в Луганській області. Однак працюють лише два КПВВ – «Станиця Луганська» і «Новотроїцьке», інші бойовики блокують.
  • Управління ООН з координації гуманітарних справ прогнозує, що робота КПВВ на лінії розмежування на Донбасі буде залишатися істотно обмеженою мінімум до середини літа 2021 року.
  • 11 лютого 2021 року в ООН закликали зняти обмеження на свободу пересування через лінію зіткнення сторін на Донбасі та забезпечити регіон необхідною кількістю КПВВ. В ООН також закликали РФ вивести свої війська з української території, та забезпечити вільний доступ представників міжнародних гуманітарних організацій на окуповані території України.