У США суд відмовив російському олігархові Олегу Дерипасці скасовувати санкції проти нього

Новини
Олег Дерипаска Фото: Reuters

У Сполучених Штатах федеральний окружний суд по округу Колумбія відмовив наближеному до російського президента Володимира Путіна олігархові Олегу Дерипасці в задоволенні позову з вимогою скасувати введені проти нього санкції Мінфіну США.

Про це повідомляє «Настоящее время» з посиланням на рішення суду.

Суддя Аміт Мехта задовольнив клопотання відповідачів в особі Мінфіну США і закрив справу. Рішення може бути оскаржене у вищестоящому суді.

Адвокати Дерипаски називали включення бізнесмена до списку санкцій волюнтаристським. На думку захисту, Офіс з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) перевищив повноваження, включивши його в чорний список. Суд з цим не погодився.

Крім того, суд відкинув заяви адвокатів Дерипаски про те, що бізнесменові надали недостатньо докладний опис причин введення санкцій з додатковими лакунами там, де була секретна інформація, і це порушило його право на належний розгляд справи.

Також Дерипасці не вдалося оскаржити включення в «список олігархів». Це заперечення суд також відкинув, заявивши, що цей список сам по собі не є списком санкцій.

У березні 2019 року Дерипаска подав позов до суду проти Мінфіну США і його очільника Стівена Мнучіна. Бізнесмен стверджував, що обмеження проти нього ввели «несправедливо і незаконно» і вони привели до «повного руйнування його багатства, репутації і економічного добробуту». За твердженням Дерипаски, його статок скоротився на 7,5 млрд дол.

Нагадаємо:

  • 6 квітня 2018 року США ввели нові санкції проти російських олігархів і компаній, в тому числі – проти Дерипаски і компанії Rusal. До кінця цього ж дня в результаті санкцій стан російського мільярдера скоротилося на 957 млн дол. 4 травня в зв’язку з введиннимі санкціями Надвоїцькій алюмінієвий завод почав працювати «на склад».
  • У жовтні 2018 року уряд США заморозив активи російського бізнесмена Олега Дерипаски, в тому числі його особняки в Нью-Йорку і Вашингтоні.
  • 28 січня 2019 року Департамент з контролю за зовнішніми активами Мінфіну США (OFAC) скасував санкції з компаній, пов’язаних з  олігархом Олегом Дерипаскою. Однак сам мільярдер залишився у санкційних списках США.