Мінреінтеграції запустило онлайн-марафон з наповнення Вікіпедії статтями кримськотатарською мовою

Новини

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оголосило про проведення з 15 червня по 15 липня 2021 року онлайн-марафону із наповнення Вікіпедії – «Serbest Entsiklopediya: Пишемо кримськотатарську Вікіпедію».

Проєкт проводиться в рамках реалізації Концепції розвитку кримськотатарської мови у співробітництві із громадською організацією «Вікімедіа Україна» та з залученням молодіжних кримськотатарських громадських організацій, повідомляє Мінреінтеграції.

Як зазначається, метою марафону є створення та покращення статей у Вікіпедії кримськотатарською мовою. Вікіпедія кримськотатарською мовою існує уже понад 13 років і недавно перетнула позначку у понад 10 тисяч статей. Це великий внесок у розвиток вільних знань кримськотатарською мовою. Однак, на жаль, у мовному розділі є ще багато ключових тем, які не висвітлені достатньо, зокрема, багато статей про базові поняття відсутні чи дуже короткі.

«Всебічний розвиток та функціонування поряд з державною мовою, мови корінного кримськотатарського народу, – є нашим стратегічним завданням. Про це говорить низка кроків уряду, в тому числі – прийняття Концепції розвитку кримськотатарської мови до 2032 року. Кримськотатарська мова, як фундаментальна складова національної спадщини, повинна бути максимально доступною для щоденного використання, навчання, досліджень, збагачення літератури як в Україні, так і по всьому світу. І найкращий рівень розповсюдження та використання будь-якої мови, що сприяє її розвитку, реалізується через її інтеграцію в сучасні цифрові платформи», – наголосив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Снавер Сейтхалілєв.

За його словами, марафон «Serbest Entsiklopediya: Пишемо кримськотатарську Вікіпедію» стане саме тим елементом, який дозволить наповнити Вікіпедію масивом текстів кримськотатарською мовою та у майбутньому перейти до технології автоматизованого перекладу текстів.

Сейтхалілєв додав, що особисто приєднається до цього марафону та, в свою чергу, запросив долучатися до нього представників кримськотатарського народу та знавців мови, особливо тих, хто проживає в Криму. «Тільки спільними зусиллями ми зможемо відродити та розвивати нашу рідну кримськотатарську мову», – резюмував він.

Проведення марафону відбуватиметься за двома категоріями:

– 1000 статей, які є базовими у всіх мовних розділах Вікіпедії;
– 100 статей, пов’язаних з Україною, Кримом, кримськотатарською культурою та традиціями, історичними персоналіями тощо.

Статті можна писати самостійно або перекладати з української чи інших мов. Усі статті повинні відповідати правилам Вікіпедії, зокрема не містити порушення авторських прав, бути написані у нейтральному енциклопедичному стилі та посилатися на незалежні авторитетні джерела.

Усі учасники й учасниці конкурсу можуть поборотися за призи й пам’ятні сувеніри. Організатори нагородять десятьох учасників, які зроблять найбільший внесок у рамках усього марафону (відповідно до правил та вимог Вікіпедії). Можливі також додаткові призи та номінації.

У червні організатори проєкту проведуть вебінар із редагування кримськотатарської Вікіпедії. Щоб зареєструватися, заповніть анкету за посиланням: https://forms.gle/Y3uELK41ta4CMnd76.

Перелік статей для створення і покращення, інструкція з редагування Вікіпедії, а також інша додаткова інформація доступні на сторінці Марафону у кримськотатарській Вікіпедії: https://crh.wikipedia.org/wiki/Vikipediya:Serbest_Entsiklopediya_(2021) (коротке посилання: https://w.wiki/3VA6)

Нагадаємо:

  • У вересні 2020 року Меджліс кримськотатарського народу запросив усіх бажаючих взяти участь у складі робочої групи у підготовці Стратегії розвитку та популяризації кримськотатарської мови в рамках Десятиліття мов корінних народів (2022-2032), проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН.
  • У січні 2021 року Мінреінтеграції оприлюднило проєкт Концепції розвитку та популяризації кримськотатарської мови на період до 2032 року.
  • 7 квітня 2021 року Кабінет міністрів України схвалив розроблену Мінреінтеграції Концепцію розвитку кримськотатарської мови.