Навчання «Сі Бриз-2021» будуть наймасштабнішими за 24 роки – Хомчак

Новини

Українсько-американські навчання «Сі Бриз-2021», які триватимуть з 28 червня до 10 липня, будуть наймасштабнішими за 24 роки. Навчання матимуть чотири фази: прибуття сил та розгортання пунктів управління, фаза злагодження сил, активна фаза, підведення підсумків навчання та згортання сил. Радниками та спостерігачами на «Сі Бриз-2021» будуть близько 50 військовослужбовців із 17 країн світу. З української сторони в них візьмуть участь 24 одиниці кораблів та катерів, 17 літаків, десятки одиниць озброєння та військової техніки. З 3000 учасників навчань половину особового складу становитимуть українські військові.«Ці навчання будуть наймасштабнішими з 1997 року. Їх мета – підготовка штабів та підрозділів ВМС ЗСУ для виконання завдань за призначенням відповідно до стандартів та процедур НАТО, а також набуття досвіду спільних дій під час проведення багатонаціональних операцій, у тому числі у складі багатонаціональних сил міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки. 31 держава-учасниця візьме участь у навчаннях, під час яких загалом буде задіяно близько 30 кораблів, катерів та суден, до 30 літаків і вертольотів, до 3000 особового складу та 50 одиниць озброєння та військової техніки», – повідомив головнокомандувач, заявив Укрінформу головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

Руслан Хомчак

Хомчак наголосив, що йдеться про підготовку особового складу Морського командування ВМС ЗСУ до планування морських операцій та до керування силами та засобами відповідно до стандартів НАТО. Також важливо підготувати багатонаціональні сили до проведення морських операцій з безпеки в кризовому Чорноморському регіоні. Акцент робиться на елементах протиповітряної та протичовнової оборони, протидії незаконним збройним формуванням та висадки морського і повітряного десанту, висвітленні надводної обстановки. Не менш важливими є протидія інформаційним операціям та кібербезпека, оборона важливих об’єктів інфраструктури за підтримки авіаційних, сухопутних підрозділів та сил спеціальних операцій.

Спільні українсько-американські навчання «Сі Бриз» беруть початок з 1997 року у відповідності до «Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво у питаннях військових відносин між МО США та МО України», який був підписаний у 1993 році.

Шостий флот Сполучених Штатів Америки, штаб-квартира якого розташована в італійському Неаполі, офіційно оголосив про свою участь у спільному українсько-американському щорічному військовому навчанні SeaBreeze-2021.

Нагадаємо:

  • Андрій Клименко, керівник проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень і головний редактор порталу BlackSeaNews, зазначає, що в Чорному морі знову формується Casus Belli для майбутніх навчань «Сі Бриз-2021».
  • В цьому році до традиційного багатонаціонального навчання «Сі Бриз-2021», які відбудуться влітку у північно-західній частині Чорного моря та в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях, залучать понад 30 кораблів, морську піхоту України й США, велику кількість броньованої техніки і артилерії, українську і американську авіацію, а також безпілотні авіаційні комплекси, зокрема ударний безпілотник Bayraktar TB2 Повітряних Сил ЗС України.
  • РФ оголосила про закриття з 24 квітня до 31 жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. У МЗС України заявили, що такі дії Росії є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря.